Zomer 2018

Toen onze overkapping eind april werd geplaatst hoopten we natuurlijk op een lange zomer en die wens is helemaal uitgekomen! Al gaat het vanaf morgen elke dag regenen, dan nog heb ik het gevoel dat we nog nooit zo’n lange zonnige periode hebben gehad. Dit werd laatst onderstreept door een dame die ons een workshop Palestijns koken gaf. Zij woont nu 33 jaar in Nederland en zei dat 2018 het meest zonnige jaar is.

Wat de tuin betreft is dit weer een hele uitdaging. Oma’s Camelia leek eerst zo sterk te zijn, maar heeft het zwaar te lijden onder de droogte. Ook zijn onze fruit- en groenteplantjes niet echt vruchtbaar te noemen. We hebben tot nu toe twee komkommers uit eigen tuin kunnen eten, maar voor het eerst in drie jaar is onze courgette-oogst mislukt. De hedera groeit wel stug door natuurlijk, die moet ik vaker snoeien dan normaal. Voor de rest is het hier een groene bende met al die planten en kan ik me nu al verheugen op volgend jaar, wanneer we er nog een stukje tuin bij gaan maken.

Als ik met mijn vrouw in de tuin zit met een goed boek en een koel glas water binnen handbereik heb ik helemaal niets meer te wensen. Zo ben ik ook totaal niet jaloers op al die mensen die op deze Zwarte Zaterdag in de file staan of in het vliegtuig onderweg zijn naar een nog warmere bestemming. Sterker nog: wij gaan helemaal niet op vakantie omdat wij allebei een leuke bijbaan hebben gevonden. We combineren het werken in onze eigen bedrijfjes nu met 8 uur in loondienst en tot nu toe bevalt dat prima. Het geeft een stukje afwisseling en ritme, leuke collega’s en je leert weer van alles. Bovendien krijg ik al een vakantiegevoel als ik achter het huis zit of als we met een lunchpakketje en een flesje water op zak gaan fietsen. Het Zuidlaardermeer is hier 18 kilometer vandaan:

U ziet mij hier in het Zuidlaardermeer staan, waar een week later een negatief zwemadvies kwam vanwege blauwalg. Gelukkig heb ik het alleen bij pootje baden gehouden. Het Langeboschmeer bij Wildervank kampt al jaren met blauwalg. Ze proberen het met water uit het IJsselmeer door te spoelen, in de hoop om van het probleem af te komen. Ben benieuwd of dat gaat lukken, want dan kan het recreatiegebied eindelijk ten volle gebruikt worden.

5 gedachten over “Zomer 2018

  1. Je hebt helemaal gelijk, met dit weer is vakantie in huis heerlijk, ik herinner me in de jaren 70 wel een periode van een aantal heerlijke zomers met ’76 als uitschieter. Maar voor de natuur zou af en toe een buitje natuurlijk wel beter zijn. Hier hebben vooral de hortensia’s het zwaar en ik wil er toch ook niet al te veel water tegenaan gooien nu er toch een vorm van schaarste is.

  2. Hier moeten we ook best wat extra ons best doen voor het fruit en de groenten. Gelukkig hebben we 3 regentonnen die onlangs nog goed werden bijgevuld nar een hoosbui.

  3. Ehhhhhhh God ZIj Dank is het e.i.n.d.e.l.i.j.k. koeler en regent het hier al sinds 16.15… mag van mij ff zo blijven, ben helemaal klaar met dat andere weer ….

    Ja de tuin, die heb ik vandaag ook aangepakt voor een deel…. dankzij veelvuldig bijwateren is de ramp hier gelukkig niet zo heel groot…. de aardbeien- en de frambozenoogst was geweldig.. nu wachten op de bramen en kruisbessen

    Die blauwalg zal mij niet pakken want ik begeef me niet in t water maar ik hoop dat het snel opgelost wordt, definitief, zodat waterliefhebbers volop kunnen genieten.

Reacties zijn gesloten.