Gootsteen

Langzamerhand raak ik er aan gewend dat ik tijdens ons koffie-uurtje bij oma haar gootsteen hoor borrelen. Waarschijnlijk heeft ze weer overgebleven jus en vet door de afvoer gegooid, zodat de boel weer langzaam aan het dichtslibben is. Een aantal jaren terug zat het zo vast dat ik een rioleringsbedrijf moest bellen. De loodgieter concludeerde niet alleen dat de boel muurvast zat, maar dat oma ook ladingen ontstopper had gebruikt. Iets wat ze zelf ontkende.

Ik als kleinzoon mag daar niets van zeggen. Zo had ik een keer het lef om te beginnen over een eerder incident in haar vorige huis. Met man en macht probeerden de loodgieters wat leven in de brouwerij te krijgen. Iets dat na lang spoelen lukte. Oma had zich erover beklaagd. Wat hadden ze een rommel gemaakt. Die kerels lopen zomaar met vieze voeten naar binnen en het hele achterhuis was vies. Dat zij al jarenlang hele ladingen vet en rotzooi door de gootsteen gooide mocht geen naam hebben. Ik had ongelijk en het lag aan de leidingen onder het huis. Alle buren hadden er ook last van. Bij navraag bleek dat niet zo te zijn.
Vanmorgen kwam ik de oude werkster van mijn oudtante tegen. Zij woonde dik twintig jaar geleden in de aanleunwoning recht tegenover waar mijn oma nu woont. Samen met de werkster haalde ik wat herinneringen op. We konden natuurlijk niet om haar dementie heen. Heel langzaam werd het duidelijk dat ze allerlei rare fratsen aan het uithalen was. Zo had ze een keer soep in de gootsteen laten lopen. Wat niet door het roostertje kon, zoog ze op … met een stofzuiger! 
Oude mensen en gootstenen, een gevaarlijke combinatie!