Nepberichten

Sommige mensen vertrouwen blindelings op alles wat er door de media verkondigd wordt. De ene na de andere onzinnige kreet wordt ongefundeerd de wereld in gegooid. Zo schijnen de huidige generatie twintigers allemaal minstens honderd jaar oud te worden en leven mensen met een groot Facebook netwerk langer. Waar deze stellingen op gebaseerd zijn blijft onduidelijk.

Het is natuurlijk ook gemakkelijk om tegenwoordig iets de wereld in te slingeren. Zet een verzonnen stelling op Twitter en in no-time is het gedeeld door honderden mensen. Maar dat ook websites als nu.nl zich hiermee bezighouden vind ik buitengewoon teleurstellend.

Je zou kunnen denken dat dit geen kwaad kan en dat de meesten wel doorhebben dat het om een echt of verzonnen bericht gaat. Maar reken er maar op dat veel populistische slogans klakkeloos geloofd worden, ook al klopt er geen hout van. Berichten dat ‘die buitenlanders’ bergen geld krijgen als ze in Nederland aankloppen zijn wel erg geromantiseerd, maar toch zie ik ze regelmatig op mijn tijdlijn voorbij komen en gedeeld worden door duizenden mensen. De kritiek is dan niet van de lucht. Kritiek op iets wat verzonnen is. Iets wat mensen opfokt. Iets dat er voor zorgt dat andere mensen met de nek aangekeken worden. ‘Ik heb het gelezen op internet dus het zal wel waar zijn.’ 
Websites als Nieuwspaal en De Speld schudden de boel op. Ze schrijven nepberichten om mensen aan het lachen te krijgen. Toch trapt menigeen erin. Zo gebeurt het regelmatig dat hun grappig bedoelde artikelen massaal worden gedeeld en talloze emotionele reacties opleveren. Niet iedereen heeft hetzelfde gevoel voor humor. Niet iedereen heeft het inzicht om in te zien wat echt is en wat niet. Vroeger las je hooguit 1 keer per jaar een satirisch artikel in de krant. Dan wist je gelijk wat voor dag het was: 1 april.