Aarde

Mijn opa zaliger ging ieder voorjaar de tuin ‘omgraven’. Met een grote spade was hij een hele tijd puffend en steunend bezig totdat de tuin eruit zag als een kaal veld vol molshopen. Mijn moeder had groene vingers en licht verbijsterd vroeg ik haar of deze klus wel nodig was. Zij reageerde een beetje van ‘ach, laat opa maar’ en zo begreep ik dat het meer een jaarlijkse gewoonte van hem was en dat hij zelf waarschijnlijk niet eens wist of het nut had.

Nu weet ik dat er in de winter van alles in de aarde gebeurt, zonder dat je het boven de grond kunt zien en dat opa’s jaarlijkse graafpartij waarschijnlijk niet veel goeds deed. Zelf heb ik dan ook nog nooit de tuin ‘omgegraven’, vooral omdat ik juist niet teveel aarde rondom de planten wil. Het mag er allemaal wel een beetje natuurlijk uitzien, niet te keurig.

Vorige week hebben we een hele lap mos uit oma’s tuin gehaald en aanvankelijk zei ze dat we de kale plek niet hoefden op te vullen. Oma wil namelijk wel graag veel aarde zien, ondanks dat je dan meer kans hebt op onkruid. Toch zijn we even lekker eigenwijs geweest en hebben we drie kleine plantjes gekocht. Deze hebben we gistermorgen gepoot en de tuin ziet er desondanks nog steeds redelijk sober uit. Maar dat wil ze graag, zo zag opa het ook het liefst.

De oudjes moeten zelf hun tuintjes onderhouden. Dat is wel lastig, want sommige mensen hebben overbezette (klein)kinderen en dan komt het er maar niet van. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een aantal mensen de tuintjes hebben laten betegelen. Ik vind dat zelf zonde, een klein tuintje geeft meer plezier om naar te kijken en het zorgt er ook nog voor dat het water beter wegzakt.

Nu maar hopen dat het een beetje gaat meevallen met het onkruid. šŸ˜‰

5 gedachten over “Aarde

  1. Een tuin is prachtig maar vergt inderdaad onderhoud… de onze aan de voorkant is een zielig hoopje ellende, komt ook zelden iemand langs, behalve de postbode en de willekeurige honden-uitlater

    De achterkant ligt er redelijk netjes bij, ongeveer zoals jij het ook wilt… 1/3 vijver… 1/3 tuin en 1/3 terras … Er staat mij veel te weinig in, maar manlief vind het genoeg dus dat laat ik dan ook maar zo… nu alles weer begint te ontpoppen, uitlopen en bloeien wordt het wel mooier gelukkig .

    Nu hebben we nog prachtig weer maar ja of dat zo blijft… meestal zijn de zomers compleet bagger als de lente zo mooi is als nu… nou ja dan maar weer eind september/oktober genieten van wat de natuur aan veranderingen geeft.

  2. Ik spit elke zondag een kippenren om, ze wandelen daar en poepen ook, dus dat moet omgespit. En dat doe ik liever dan tuinieren.

  3. Wij hebben een volle tuin, veel struiken waaronder een Camelia ( maar dan een creme Ć©n veel bodembedekkers want zwarte aarde krijg je alleen maar onkruid op.

Reacties zijn gesloten.