Gistermiddag bezochten we de Fraeylemaborg in Slochteren. De in de 13e eeuw gebouwde borg ligt op een eilandje en het oorspronkelijke park heet nu het Slochterbos en is 20 hectare groot. Voordat we gingen wandelen bezochten we de borg, dat nu als museum gebruikt wordt. Alle kamers zijn in de stijl van de negentiende eeuw ingericht en het hoogtepunt was de werkelijk prachtige bibliotheek, vol met oude boeken en een prachtig groot bureau. Veel meubilair is afkomstig uit andere borgen uit de provincie.
Er werd ook een film vertoond over de laatste bewoonster van de borg. Louise Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren erfde het samen met haar zuster, maar ze moesten het verkopen omdat de lasten op den duur te zwaar werden. Louise overleed in 2008 op 92-jarige leeftijd. Voor de bewoners van Slochteren was zij de laatste ‘vrouw op stand’ en iedereen keek een beetje naar haar op.

De borg wordt nu beheerd door Stichting Landgoed Fraeylemaborg.

Borg

3 gedachten over “Borg

 • 10 april 2017 om 22:57
  Permalink

  ja, toch mooi dat ze nu bewaard blijven en een museumfunctie hebben, dat trekt toeristen aan, en we kunnen ons blijven verbazen over het verschil tussen rijk en arm, vroeger en nu.

 • 11 april 2017 om 17:33
  Permalink

  Wat een prachtig gebouw en je hebt gelijk, die bibliotheek is een beauty. Maar inderdaad, zoiets in stand houden kost een vermogen dat kan bijna niemand meer opbrengen.

 • 12 april 2017 om 18:23
  Permalink

  t is mooi doar hè?
  Ik kin’t op mien doempie want ja kbin der vlakbie ja opgruid.

Reacties zijn gesloten.