Boekenblog

Laatst kwam ik een aantal boekverslagen tegen die ik heb geschreven toen ik in de tweede klas van de Mavo zat. Eén van de boeken was “Belledonne kamer 16” van Anke de Vries. Ik had een 7 voor het verslag gekregen en vroeg me af of dat redelijk was. Ongetwijfeld had mijn 28 jaar jongere ego het een wat magere score gevonden en had ik wellicht het idee dat dit enkel en alleen door de leraar kwam. Desondanks vond ik het een mooi boek en is de titel altijd een beetje in mijn hoofd blijven hangen. Van het verhaal kon ik me niet veel meer herinneren. Toen we een tijdje geleden in het herinneringscentrum van kamp Westerbork waren kwam ik het boek weer tegen. Ik wou het eerst kopen, maar bedacht toen dat hij misschien wel in de bibliotheek was te vinden. En dat was zo. Snel gereserveerd!

Het was een leuke ervaring om een boek na bijna dertig jaar te herlezen. De beelden bleken nog in mijn hoofd te zitten en al lezende kwam alles weer terug. De bergachtige omgeving waar de 16-jarige Robert zijn vakantie doorbracht, de twee dames waar hij een oogje op had en de oorlogsgeschiedenis van het Franse dorpje Nizier.

Nadat ik het boek had gelezen pakte ik mijn boekverslag erbij. Ik gaf mezelf een zes. Lager dan de leraar me had gegeven.

Momenteel zit ik in het boekenweekgeschenk “Makkelijk leven” van Herman Koch te lezen. Een kort verhaal over een schrijver van zelfhulpboeken. Een originele invalshoek, het leest lekker weg en tussendoor lees je wat overtuigende wijsheden van de schrijver zelf. Achterin het boekje staat een lijstje met tien wijsheden. Met eentje heb ik een beetje moeite: “Stel altijd uit tot morgen wat je vandaag nog zou kunnen doen”. Maar “Vergeef de ander, vergeef jezelf, feliciteer jezelf” mag wat mij betreft zo op een tegeltje. Dit boek nodigt in elk geval uit om meer van Herman Koch te lezen!

4 gedachten over “Boekenblog

  1. Ik lees niet meer…
    groot contrast met vroeger toen mijn bijnaam boekenwurm was…

    Wie weet pak ik het ooit weer eens op, als mijn hoofd dat weer gaat toelaten ooit…

Reacties zijn gesloten.