Ik proat plat!

groningen-popko-haileleven3-e1334318480980
© B. van Vondel / www.veendammer.nl

“Ik proat plat”, oftewel ik spreek in het Gronings dialect. Al sinds heel lang; ik kan me niet herinneren dat ik het niet sprak. Voor mij is het doodnormaal. Toen ik nog in loondienst was, switchte ik dag in dag uit moeiteloos van het Gronings naar het Nederlands en weer terug. Een aantal collega’s spraken geen Gronings en dat vond ik best vreemd. Vooral als ze altijd al in onze provincie hadden gewoond. Maar goed, sommige mensen vinden het blijkbaar lomp of boers klinken. Ze halen hun neus op voor ons dialect, maar kunnen ook niet ‘gewoon Nederlands’ spreken. “Je kin an mij helemaal niet hoorn dat ik uut Groningen kom,” zeggen ze dan in een soort halfbakken taaltje. Ondanks dat je vast aan mijn tongval kunt horen dat ik Groninger ben, durf ik wel van mezelf te zeggen dat ik redelijk fatsoenlijk ‘Hollands’ kan praten. Zonder te knauwen en elke “n” in te slikken.

Ik ben best jaloers op de Friezen. Zij hebben echt een taal, al schijnt die (net als het Gronings) al heel wat veranderd te zijn door de jaren heen. De Friese taal is zelfs een vak op school en dan is het ook logisch dat je tijdens een bezoekje aan die provincie het kleinste kind in het Fries hoort spreken. Ik vind dat erg leuk, net zoals dat er veel (kinder)boeken zijn in de Friese taal.

Terug naar het Gronings. Je hebt heel veel Groninger artiesten, zoals Roelof van der Velde, Harry Niehof en Bert Hadders die een leuk repertoire hebben opgebouwd en het dialect via de muziek in stand houden. Vroeger had je eigenlijk alleen Ede Staal, door velen nog steeds gezien als de enige echte Groninger troubadour.

Eén van de twee zangeressen waarmee ik in een band zit, zette deze week een filmpje online waarin zij een duet zingt met een (voor haar onbekende)  man uit een ander dorp uit de provincie. “Proat Grunnegs mit mie”, een bewerking van Kenny B’s “Parijs”. Het filmpje werd veel bekeken en gedeeld en de teller staat inmiddels op 19.000 weergaven. Reden genoeg voor een vermelding op TV Noord. Erg leuk gedaan, en ook grappig voor een ieder die nieuwsgierig is naar het Gronings. Op deze manier heb je het vast nog niet gehoord… 

7 gedachten over “Ik proat plat!

 1. Ik praat Zeeuws en ik praat ABN. Ik praat voornamelijk ABN omdat mijn partner uit Scandinavië komt en als ik Zeeuws zou praten heeft ze daar behoorlijk moeite mee. Maar zodra ik de kans heb praat ik zo Zeeuws als maar kan.

 2. Ik ben geboren en getogen Haagse en pas op m’n 45 ste uit Den Haag vertrokken maar ik denk dat het nog altijd wel te horen is waar ik vandaan kom. Ondanks dat er thuis niet plat Haags gesproken werd weet ik wel iets van dat plat Haags, evenals van het bekakte Haags dat in de betere kringen gesproken wordt.
  Met dialecten heb ik niet zoveel, de meeste zijn echt niet mooi maar ik begrijp wel dat het soort band is die je met je streekgenoten hebt.

 3. Ik vind dat iedereen die in de provincie Groningen woont ook Gronings moet spreken, of in elk geval verstaan. En ik vind dat RTVNoord over moet schakelen op het Gronings, in al zijn vormen. Maar ja, wat ik vind doet er niet toe.

 4. Ik heb 20 jaar in Groningen gewoond, waarvan de laatste acht jaar in Veendam. Ik versta Gronings, maar ik spreek het niet, domweg omdat het thuis niet mocht en later bang was dat mijn Gronings nergens op lijkt.

  Maar nu nog eens 20 jaar verder, spreek ik af en toe Gronings vooral als ik Gronings gehoord heb. Zodra ik het hoor, voel ik mij gelijk weer thuis 🙂

 5. Even terug schreef ik over dialect en taal.

  Dialecten, streektalen blijven voor mij iets nostalgisch dat behouden moet blijven.

  Vriendelijke groet,

  1. Joa dat heb ik zain, mor ik kom nait 😉

   Aan 1 kant lijkt het me heel gezellig, maar voorlopig hou ik het even bij gewoon bloggen ?

Reacties zijn gesloten.