Technologie-moe

Rietepietz haalde het eergister al aan, het cassettebandje is (na de langspeelplaat) weer helemaal terug van weggeweest. Ik las een aantal maanden geleden een artikel in de krant dat chrome audio cassettes nog steeds gemaakt worden en zeer geliefd zijn bij een select groepje audiofielen. Het schijnt zelfs dat deze hoge kwaliteitstapes een langere levensduur hebben dan de ondertussen verguisde compact disc.

Nou ben ik sowieso al niet iemand die achter elke nieuwe technologische uitvinding aan holt. Het is dus niet zo vreemd dat ik nog regelmatig bandjes en LP’s koop. Sterker nog, daar ben ik nooit mee gestopt. Ik kocht mijn eerste LP op 14-jarige leeftijd (“A single man” van Elton John) en heb de platenspeler nooit de deur uit gedaan. Er zijn mensen die eerst al hun LP’s bij het grofvuil hebben gezet, daarna alles op CD hebben aangeschaft en nu vinyl herontdekken en weer een nieuwe platencollectie aanleggen. Zo blijf je bezig. Door je totaal niks aan te trekken van wat er in de reclame wordt verkondigd en wat de waan van de dag is, realiseer je je dat het eigenlijk maar om 1 ding draait: muziek. Of het nou op een zwarte schijf, tape, spaigelploatje (CD in het Gronings) of digitaal bestand staat. Het zijn alleen maar middelen om jou aan het kopen te houden. Wat mij betreft was de CD nooit uitgevonden en om eerlijk te zijn was ik heel tevreden met de VHS videoband.

Dat je op den duur toch overstag gaat om ‘mee’ te gaan met de mode, is vaak omdat je er in zekere zin tot toe gedwongen wordt. Opeens is jouw favoriete artiest of film niet meer verkrijgbaar via het oude medium en moet je wel. Zij winnen en jij zit met vier verschillende geluidsdragers opgescheept.

Maar goed, laat ik niet op mijn 41e als een ouwe kerel gaan zeuren. Het punt wat ik wil maken is: ik ben een beetje technologie-moe. En het milieu ook. Laten we ons de komende tijd gaan richten op hergebruik en niet meer dingen gaan uitvinden die totaal overbodig zijn.

Een aantal van mijn LP’s.

3 gedachten over “Technologie-moe

  1. Hear hear, Ik ben het zó gloeiend met je eens. Vooral op digitaal gebied, ik klamp me hardnekkig vast aan m’n Nokia uit het jaar kruikje om voor de intimi bereikbaar te zijn en heb daarmee al div ontwikkelingen in de “smartphonetoestanden ” overgeslagen, ook bij de bankzaken , waar je niet allemaal mee kunt betalen , het één is nog niet eens echt bekend of het andere systeem wordt er alweer doorgedrukt. Ik heb zelfs de “pinboot” nog afhouden en betaal lekker uitsluitend contant. Maar ja, ik ben natuurlijk een oudje met een “achterstand en zónder computer want daar kan ik niet mee omgaan;-)
    Nee je vergist je, ik heb een speeltje, én een tekstverwerker maar géén computer.

  2. Daarom is ook het streamen uitgevonden, men kan alles beluisteren zonder het aan te schaffen. En de technologie zet zich voort, en de techniek ook, of we nou willen of niet. Ik leef nog altijd zonder mobiele telefoon, eens kijken hoe lang dat vol te houden is.

  3. Ik heb zelfs mijn oude platenspeler nog. En ik hoef hier maar een stukje uit de stoel te leunen, en lade open te trekken, en ik kan een bandje pakken.
    Dat hele gedoe heeft de muziekindustrie een kapitaal opgeleverd.

Reacties zijn gesloten.