Netwerken met een bakje koffie

Eens in de zoveel tijd ga ik naar een Open Coffee Club. Op zo’n ondernemersbijeenkomst kom je mensen van allerlei snit tegen. Af en toe sta je er gewoon versteld van hoeveel beroepen er zijn en via welke omwegen mensen de beslissing nemen om voor zichzelf te beginnen.

Toen ik bijna zes jaar geleden begon, was ik in de veronderstelling dat een ochtendje Open Coffee Club mij veel klandizie op zou leveren. Dat valt heel erg tegen. Tot nu toe heb ik er slechts een handvol klanten aan over gehouden. Dit komt ook omdat er in principe een laagdrempelige en informele sfeer hangt. Mensen die heel doelgericht met de verkoop bezig zijn, komen drammerig over. Bovendien is het ook veel leuker om je juist in elkaars vak te verdiepen, door goed te luisteren en vragen te stellen. Oprechte belangstelling levert meer sympathie op dan keihard orders proberen te scoren. De echte waarde van de Open Coffee Club zit hem vooral in het feit dat je door je gesprekspartner wordt geïnspireerd en af en toe op andere gedachten wordt gebracht. Iets wat voor iedere zzp-er heel verfrissend kan zijn.

Zo sprak ik vanmorgen met een masseuse, een webbouwer, twee studenten die ondernemingsplannen schrijven, een therapeut en een fotograaf. Met de laatste had ik het leukste gesprek. Interesse over en weer, af en toe de ander ruimte geven en zelf even gas terug nemen in je verhaal. Een goede oefening in communicatie. Een paar van de andere ondernemers staken vooral een monoloog af of gooiden teveel privé-problemen in de strijd. Bij het laatste ga je je ongemakkelijk voelen en bij het eerste voel je je een praatpaal.

Ik heb er in elk geval weer wat contacten bij. Wie weet kunnen we ooit wat voor elkaar betekenen, maar voor nu was het vooral fijn om elkaar te spreken.

3 gedachten over “Netwerken met een bakje koffie

  1. Netwerken is sowieso belangrijk voor ondernemers, je weet nooit hoe of wanneer je contacten nuttig voor je kunnen zijn. Je doet er ook mensenkennis op blijkt wel uit je verhaal, dat is ook belangijk.

  2. aha, ja, interessant natuurlijk. Niks voor mij, maar als je je geld moet verdienen met contacten dan moet je dat zeker doen. Alhier is dat ook wekelijks geloof ik.

  3. Zelfstandige webbouwers hebben het niet allemaal even gemakkelijk. Ik netwerk veel maar dan in de politiek. Ook daar is dat zeer belangrijk.

Reacties zijn gesloten.