We gaan er weer tegenaan, dat kun je best merken aan het verkeer. Gelukkig is het hier een stuk minder druk dan in de randstad en komen files nauwelijks voor. Veel mensen zijn alweer aan de slag en een enkeling viert nog vakantie. Zelf werk ik vanuit huis dus hoef ik voor mijn werk in elk geval niet de weg op. Of het moet al voor een klantenbezoek of netwerkbijeenkomst zijn.

Als eigen baas lopen werk en privé in elkaar over. Zo heb ik vanochtend bijvoorbeeld wat bestanden nagekeken voor een klant, de boekhouding van de maand december afgerond en websites bijgewerkt. Tussendoor doe ik wat huishouding, boodschappen (samen met mijn vrouw, die ook thuis werkt) en doen we nog een nieuwjaarsvisite bij mijn schoonouders. Soms heb je als zzp-er niet echt door of je nou een dag vrij hebt of dat je een dag werkt. Vaak ligt dat in het midden. In elk geval is iedere dag anders en weet je nooit wat er allemaal gebeurt. Tegen die onzekerheid moet je wel kunnen. De meeste mensen hebben toch wat meer structuur nodig.

Ik heb zestien jaar in loondienst gewerkt en dat beviel prima. Voor mij was het leven zoals ik nu leid totaal ondenkbaar. Ik werkte alleen tussen acht en half vijf en dat was overzichtelijk. Maar toen kwam de crisis en ging het bedrijf failliet. Ik ging ergens anders werken en daar was het na anderhalf jaar ook gedaan. Daarna had ik het gevoel dat ik niets meer te verliezen had en begon ik voor mezelf. Een hele uitdaging want van nature voel ik me geen ondernemer. Maar werkelijk alles in het leven kun je leren. En nu ik bijna zes jaar zzp-er ben is mijn zelfvertrouwen behoorlijk gegroeid. Zelfs in deze economisch zware tijden is het nog steeds mogelijk om iets van waarde op te bouwen. Al realiseer ik me wel dat het ook dit jaar weer hard zoeken wordt naar nieuwe klanten en opdrachten.

Er weer tegenaan

4 gedachten over “Er weer tegenaan

 • 3 januari 2017 om 18:37
  Permalink

  Petje af , je bent niet bij de pakken neer gaan zitten toen het tegenzat. “Voor jezelf werken”heeft natuurlijk zowel voor- als nadelen. en het zal ook wel even wennen geweest zijn in “de relatie” , er moet dan toch een nieuw evenwicht gevonden worden als je wat meer “op elkaars lip”komt te zitten;-) .

 • 3 januari 2017 om 19:57
  Permalink

  Klopt helemaal wat je zegt met voor- en nadelen van het ondernemerschap. Daarom heb ik ook nadrukkelijk vermeld dat het werken in loondienst mij ook goed beviel. Als dat bedrijf nooit failliet was gegaan had ik er zeker nog gewerkt. Maar als je op straat komt te staan sta je opeens voor andere keuzes.

 • 3 januari 2017 om 22:26
  Permalink

  Ja, wat goed bevalt moet je inderdaad goed laten. Daarom blijf ik ook zo lang mogelijk waar ik ben. En als het kapotgaat, tja, dan moet je toch wat. En voor jou pakt het dus goed uit.

 • 4 januari 2017 om 08:37
  Permalink

  Als ZZP-er moet je net wat stapjes harder rennen dan wanneer je in loondienst bent omdat je de taak van baas en personeel bent. Als de inzet goed is komt alles goed,

Reacties zijn gesloten.