IJdeltuiten

Ik zit iets langer dan een half jaar op Instagram. Best leuk om je foto’s te delen en voor jezelf is je profieloverzicht ook een mooi overzicht van wat je de afgelopen tijd hebt gefotografeerd. Uiteraard kun je ook andere mensen volgen op Instagram. Als ik zie wat voor ijdeltuiterij er af en toe voorbij komt dan moet ik een beetje giechelen. Baardmannen die elkaar bewonderen, fitnessmeiden die hun spierballen laten zien, rondborstige en vet opgemaakte troela’s.

Als je deze mensen in het echt ontmoet, zien ze er zelden zo ‘goed’ uit als op hun profielfoto’s op Facebook en Instagram. Vampen blijken er uit te zien als het ideale buurmeisje en die stoere vent in zijn houthakkershirt loopt er doordeweeks als een slons bij. Toch laten mensen zich erdoor beïnvloeden.

In mijn schooltijd werden mensen geïmponeerd door foto’s in tijdschriften, tegenwoordig heeft internet die rol (deels) overgenomen. Dankzij beeldmanipulatie kan iedereen er uitzien als een fotomodel. Met de werkelijkheid heeft het weinig te maken. De ‘air’ die sommigen over zich hebben is dan ook lachwekkend te noemen.