Kloof

In de media draait het vaak om geld: de koopkracht is gedaald, de huizenprijzen stijgen weer, er moet bezuinigd worden. Ook maakt menigeen zich druk over de inkomensverschillen. Dit zou oneerlijk verdeeld zijn. Dat kan; al zegt het helemaal niks over of iemand met een lager inkomen automatisch ongelukkiger is dan iemand die meer geld binnenhaalt.

Wat volgens mij een grotere kloof is, is die tussen mensen die wel of niet kunnen meekomen in onze maatschappij. We leven in een ‘red-uzelf’ wereld, waarin je soms maar weinig hulp krijgt als je ergens niet uitkomt. Sommige mensen begrijpen de ambtelijke taal niet die er in sommige poststukken staat. Anderen hebben geen computervaardigheden of weten niet dat zijzelf ook een aandeel hebben in een gezonde leefstijl.

Als je partijen als de VVD gelooft, moet iedereen in staat zijn om zichzelf te redden. Maar zo gemakkelijk is dat niet. Naast de verschillen in inkomens zijn er ook grote verschillen in intelligentie. Laten we elkaar helpen en ons minder op de cijfers richten. Want dat is een doodlopende weg.