Een kwestie van geduld

Hun kennissen hadden hun tuin laten aanleggen voor een bedrag van 180.000 euro. Dat vonden ze zelf nogal aan de hoge kant. Rond de 75.000 euro, dat zou een stuk beter zijn.
Bizar om je te realiseren dat er mensen zijn die zulke bedragen (kunnen) neertellen om een tuin aan te leggen. Toen iemand opperde dat je ook gewoon klein kunt beginnen en dat een mini boompje goedkoper is dan een volgroeid exemplaar, kwam de aap uit de mouw. Dat duurt allemaal te lang. Liever iemand aannemen die de lap grond in 1 keer omtovert naar een complete tuin dan het geduld opbrengen om te wachten. De meeste mensen zijn nou eenmaal ongeduldig en willen het hun bezoekers niet aandoen om hun een kale tuin te laten zien.
Onze tuintjes zijn een stuk kleiner dan die van hun, maar wij hebben heel wat plantjes vanaf het begin zien groeien. Eerst was het een zaadje en nu moeten we er elk jaar een snoeischaar in zetten vanwege de belachelijk snelle groei. De Camelia van oma heeft het een paar jaar moeilijk gehad, maar wij hebben hem geduldig laten zitten waar hij zat en tot onze verrassing komen er voor het eerst weer bloemen in. Wat was het jammer geweest als we de plant uit ongeduld hadden weggedaan.

Het duurde ongeveer tien jaar tot de jonge hederaplantjes in een dichte haag waren veranderd. Ik had destijds ook compleet volgroeide hekken kunnen kopen, maar dan was ik het tienvoudige kwijt geweest. Het was een kwestie van geduld, maar nu hebben we een mooie groene afscheiding.

De kleine knopjes in onze 15 jaar oude hortensia zullen over een aantal maanden veranderd zijn in vuistdikke bloemen; er zullen vast weer kruisbessen, frambozen en rode bessen komen. Hier en daar zullen we weer een paar onverwachte plantjes zien groeien en de vogels zullen zich weer tegoed doen aan de besjes van de vuurdoorn. Eigenlijk hoef je op een gegeven moment helemaal niks meer te doen in de tuin, behalve de boel netjes en overzichtelijk houden. De natuur doet de rest.

Geplaatst onder

4 gedachten over “Een kwestie van geduld

  1. Zolang men het zelf kan betalen zal ik er niet over wakker liggen. Maar zo’n groot bedrag zal ik zeker niet uitgeven om de tuin te laten doen. Dat zou ik niet eens kunnen betalen én mijn tuin is ook niet groot genoeg om er zoveel in te kunnen steken. Maar wie het kan betalen mag van mij hoor, ik hoef niet.

Reacties zijn gesloten.