Energieproblemen

In mijn blog over windmolens ging ik vooral in op het laagfrequente geluid en de ontsiering van ons landschap. Maar dat zijn natuurlijk niet de enige problemen. Naast het feit dat veel vogels een dodelijke klap krijgen van de wieken is ook de capaciteit van zo’n windmolen enorm beperkt. Want al zou je het hele land volbouwen met windmolens, dan nog kun je niet het hele land van energie voorzien. Een kerncentrale kan de energie voor 160 windmolens produceren, dus dat lijkt een goede oplossing te zijn. Maar het bouwen van zo’n centrale duurt erg lang én je krijgt te maken met radioactief afval. Bovendien is zo’n kerncentrale risicovol; veel mensen kunnen zich de ramp in Tsjernobyl nog wel herinneren. Als er iets mis gaat is dat een enorm gevaar voor mens en milieu. Rutte kwam op het idee om een kerncentrale in Groningen te plaatsen, maar we zitten hier natuurlijk niet te wachten op nog meer energie-ellende. We hebben al te maken met de gevolgen van de gaswinning en dan kan dit er absoluut niet meer bij.

Waar ligt dan de oplossing? Waterstof? Nog meer zonnepanelen? Of is het eens tijd om na te denken wat we zelf kunnen doen. Kijk eens naar hoeveel huishoudelijke apparaten en gadgets een snoer of oplader hebben. Ik snap dat het niet zo simpel is en dat we als burger niet het hele probleem kunnen oplossen. De meeste CO2-uitstoot komt door het bedrijfsleven. Maar als we zelf minder consumeren dan zullen bedrijven minder produceren. Op die manier heb je als burger toch invloed.

5 gedachten over “Energieproblemen

 1. je dus 341 windturbines nodig om een kerncentrale te vervangen.
  als ik dat mag geloven vind ik het mee vallen.
  Maar het roer moet nu om hoe dan ook!
  De oplossing ligt in vele stappen.
  Verduurzamen woningen, Bedrijfsleven maar inderdaad ook wij als consumenten.
  Eigelijk moeten alle factoren aangepakt worden en dat is complex maar het kan. Wat er in Meeden gebeurd is vind ik niet gecontroleerd bezig zijn met de bestemmingen waar iets moet staan en zonde van het landschap.
  En Rutte liet inderdaad vallen dat Groningen wel een plek is voor een kerncentrale onder de noemer klimaat provincie van Nederland. Dan gaan mij de haren overeind staan (En dat zijn veel haren in deze tijd 😉 De stad Groningen is wel bezig met Milieu en gezondheid, zoals de eerste rookvrije stad…..maar dat is wat anders.

 2. Het gaat inderdaad kiezen uit meerdere kwaden worden vrees is. Ik weet té weiing van alles af om te weten wat goed is. De Groningers zijn inderdaad wel goed aan de beurt geweest , die moeten maar ontzien worden. Je hebt wel gelijk dat de over consumptie zeker een rol speelt en zou dus goed zijn wanneer we allemaal wat beter nadenken bij wat we wel of niet kopen.

 3. Als het mis gaat met zo’n centrale is Nederland pleite en daar er geen weldenkend mens aan zo’n centrale wil bouwen gaat dat weer heel veel volk van de grenzen van Europa aantrekken. Ook niet zo handig dus nee dat is geen oplossing. Zonnepanelen op de daken van bebouwing lijkt me beter maar de vraag is wie betaald het.
  Ik heb een stuk gezien op TV waarbij die windmolens stopten als er een vogel aan kwam maar dat werkt maar ze moeten dat wel in de al bestaande molens bouwen.

 4. Een kerncentrale bouwen op de meest “schokkende” provincie in Nederland was een dom voorstel. Voordat een nieuwe kerncentrale werkt, zijn we dertig jaar verder. Daar halen we de stikstofcijfers niet mee naar beneden. Wel door de sluiting van steenkoolfabrieken.
  Wij hebben ruim 15 jaar zonnepanelen op het dak. Toentertijd verklaarden ze ons voor gek…
  Je moet ze natuurlijk niet in een weiland neerleggen. Sjonge jonge, wie heeft dat bedacht?
  Het gevaar van een kerncentrale is dat ze doelwit kunnen worden van terroristen.

Reacties zijn gesloten.