Windmolens

Sinds vorig jaar zijn er 35 windmolens in de buurt gebouwd (van Meeden t/m Wildervank) en dat is niet niks. Het grootste deel van de molens is maar liefst 200 meter hoog. Zogenaamde ‘windboeren’ (boeren die een molen op hun land hebben staan) ontvangen 33.000 euro per jaar terwijl andere mensen er totaal niet bij gebaat zijn. Bij geluidsmetingen is ontdekt dat de windmolens voor een laagfrequent geluid zorgen. Hierdoor hebben mensen slaapproblemen en dus veel stress. Ze zijn nog in de testfase en de bouwers zijn op zoek naar een oplossing voor dit probleem.

Er is jarenlang geprotesteerd tegen dit windmolenpark, maar niets heeft geholpen. Het landschap is bij daglicht ontsierd en ’s avonds zorgen de lampen bij de wieken voor een ‘red-light-district’. Ik moest daar eerst een beetje om lachen toen ik dat las, totdat ik een keer van Westerlee naar huis fietste en de rode gloed me tegemoet kwam. Het is werkelijk geen gezicht.

Hieronder drie foto’s van de windmolens bij Wildervank. Op de tweede foto zie je 5 bomen naast de windmolen staan, zo zie je goed hoe groot hij is. Op de onderste foto zie je het windpark in Meeden op de achtergrond.

4 gedachten over “Windmolens

  1. Pure landschapvervuiling. Net als het leggen van zonnepanelen in weilanden. Onlangs kwam de wetenschap erachter dat het zinvoller is de panelen op daken van flats en kantoren te leggen. Joh toch! Vechten tegen de overheid geeft je het gevoel dat je Don Quichotte bent: je wordt net niet uitgelachen maar staat altijd machteloos.

  2. nou en of dakpannen moeten standaard voorzien worden van zonnepanelen. De zonen panelen in weilanden is heel erg.

  3. De laatste keer, dat ik in Winschoten was, viel het mij ook op, dat het landschap totaal verziekt wordt door die rotdingen. We hebben nu eenmaal een regering en ook veel lokale bestuurders, die zich geen klap aantrekken van wat een ander voor overlast heeft van hun besluiten.
    Een schrale troost. Over vijftig jaar zijn ze weggeroest. šŸ˜‰
    Maar ja. Willen we kerncentrales? Wie heeft de wijsheid in pacht?

  4. Het is een heel lastig pop te lossen probleem om het gebruik van fossiele grondstoffen te vervangen. Het staat ook allemaal nog in de kinderschoenen en we weten dus nog nauwelijks iets van “de langere termijn” gevolgen. Maar er zijn (nog) geen betere oplossingen denk ik.

Reacties zijn gesloten.