Bandjes

Afgelopen weekend overleed de uitvinder van het cassettebandje, de in Bellingwolde geboren Lou Ottens. Hij werd 94 jaar en was tot op hoge leeftijd geïnteresseerd in digitale technologie. Hij haalde dus niet zijn neus op voor een smartphone of iPad.

Ik draai nog steeds bandjes en heb begin vorig jaar zelfs nog een radio met cassetterecorder gekocht. Ik heb nooit veel zin gehad om al die bandjes te digitaliseren. Wat geluidskwaliteit betreft zijn Chrome-cassettes ongeëvenaard en veel mensen (zoals ik) hebben nog goede herinneringen aan het maken van zogenaamde ‘mix-tapes’. Voordat ik op vakantie ging maakte ik altijd een bandje met mijn favoriete muziek van dat moment en die ging dan met een cassetterecorder mee de koffer in.

Naast gekochte cassettes heb ik ook nog een serie met zelf-opgenomen muziek. De geluidskwaliteit daarvan is niet echt om over naar huis te schrijven, maar daar kan ik wel doorheen luisteren. Ik vind het nog steeds een charme hebben om af en toe een serie bandjes te draaien en net te doen alsof het 1985 is.

6 gedachten over “Bandjes

 1. Even nieuwsgierig, van jou verzameling bandjes, zijn er toch vast wel albums die niet te vinden zijn. op platforms als spotify?

  1. Klopt, ik zou niet zeker weten welke. Maar op Spotify is, in tegenstelling tot wat velen denken, niet alles te vinden.

 2. De cassettebandjes heb ik eigenlijk een beetje overgeslagen , zat op enig moment wel op de apparatuur of in de auto maar heel veel deden we er nooit mee. LP’s zijn heel lang de hoofdrol blijven spelen tot het gemak van CD tjes het toch won. Maar de draaitafel doet af en toe nog wel dienst.

 3. Ja, cassettebandjes. Daar had je een potlood en soms plakband bij nodig (-:
  Ik heb mijn oude walkman en een aantal bandjes bewaard.
  Nu pas lees ik dat de uitvinder van de bandjes is overleden. Jij doet hem daarmee recht…
  Muzikale groet!

Reacties zijn gesloten.