Spullen of ervaringen?

Met veel interesse lees ik wel eens blogs van mensen die het minimalisme hebben omarmd. Ze proberen met zo weinig mogelijk spullen te leven en verkiezen ervaringen boven het hebben van veel spullen. Zogenaamde ’tiny houses’ winnen aan populariteit en zijn heel erg geschikt voor mensen die veel buiten de deur zijn en geen CD’s, DVD’s en boeken hebben maar geabonneerd zijn op Spotify en Netflix. Zelf zou ik zo’n klein huis veel te benauwd vinden, vooral omdat ik nogal huiselijk ben en omdat het volgens mij ongezond is om letterlijk bovenop elkaars lip te zitten als je allebei thuiswerkt (zoals ik en mijn vrouw).

Mensen die wel eens bij ons naar binnen loeren, kunnen onze CD-kasten niet meer zien. Die hebben we afgelopen zaterdag namelijk verplaatst naar een andere muur. Een behoorlijke collectie (600 stuks) die wat mij betreft niet te vervangen is door een Spotify-abonnement. Niet alleen omdat je daar niet alle muziek kunt vinden, maar ook omdat het draaien van een CD, LP of cassette een heel ander gevoel teweegbrengt dan het zoeken op zo’n digitale muzieksite.

Ik durf te wedden dat de gemiddelde minimalist helemaal in paniek zou raken als ze onze inrichting zien. Niet dat het zo rommelig is; sterker nog het ziet er behoorlijk netjes uit. Maar ja, er zijn wel veel boeken, CD’s en andere spullen aanwezig en wij vinden dat juist heerlijk. Mensen die zich vooral richten op ervaringen (lees: uitstapjes) zullen het in deze coronatijd een stuk moeilijker hebben dan mensen die zich prima thuis kunnen vermaken en het draaien van platen juist zien als een heerlijke ervaring. Bovendien: ik zou me nooit op mijn gemak kunnen voelen in een minimalistische kamer als deze…

4 gedachten over “Spullen of ervaringen?

  1. Ik ben weer eens aan het opruimen. Maar feit blijft dat ik heel veel spullen om mij heen heb verzameld ….

    Stille groet,

  2. Toevallig ook even de CD speler weer aangesloten om de nieuwe plaat van Erwin de Vries te luistern.

  3. Een tiny house lijkt me heerlijk maar ik denk dat het gebrek aan ruimte me op een gegeven moment toch opbreekt. Dingen “voor de heb” zijn fijn, zolang het geen levens vullende bezigheid is om alles maar na te jagen… Koesteren wat je hebt vind ik heel gezond. Wij draaien regelmatig cd’s hoor. Hier geen Spotify (-:
    Muzikale groet!

  4. Ik kan me helemaal in jouw beleving vinden. Ben dan ook een huismus, hoef niet zo nodig te reizen. Maar “thuis” moet toch een beetje afspiegeling zijn van de bewoners.
    Muziek maken is een “bezigheid”, ook als je zelf niet “speelt” moet je er toch mee bezig zijn.

Reacties zijn gesloten.