Nood breekt wet

Ik probeer mij zoveel mogelijk aan de wet te houden, want ik heb een hekel aan een knagend geweten, dure boetes en wil zeker geen ongehoorzame burger zijn. Zeker wat het nieuws betreft over mailen of Whatsappen in de auto kan ik niet anders concluderen dan dat ik aan de kant van de wet sta. Al hoorde ik laatst dat je je mobiel niet eens mag aanraken als je rijdt, wat ook weer een beetje overdreven is. Snel werd eraan toegevoegd dat je eigenlijk niets mag aanraken in de auto, behalve het stuur dan. Tja…

Het is alweer twee maanden geleden toen ik onderweg naar huis gebeld werd door een vrouw van de thuiszorg. Ik stond al een aantal dagen in de standby-modus en maakte niet eens de afweging van wel of niet opnemen. Ik nam op en reed gelijktijdig naar een weggetje waar ik mijn auto kon stilzetten. Oma had een beroerte gekregen en waarschijnlijk ook een tia. Foute boel. De dame wist te vertellen dat ze naar het ziekenhuis van Winschoten gebracht zou worden, maar dat ze voorlopig nog met haar bezig waren in haar aanleunwoning in Scheemda.

Na dit gesprek startte ik mijn auto en reed richting Scheemda. Vlak voordat ik de snelweg moest oprijden werd ik weer gebeld. Toen dacht ik wel even bij mezelf dat het eigenlijk niet verstandig was om op te nemen, maar nadat de beltoon een paar keer was overgegaan nam ik toch op. Ook al liep ik het risico om een flinke boete te krijgen. De dame van de thuiszorg belde dat oma naar het ziekenhuis in Groningen werd gebracht. Ik kon bij het kruispunt van Zuidbroek gelijk linksaf de snelweg opgaan in plaats van rechtsaf. Natuurlijk had ik eerst mijn auto ergens kunnen parkeren, maar ik vond dat de situatie mijn keuze om mobiel te gaan bellen rechtvaardigde. Het mag duidelijk zijn dat de politie daar anders over had gedacht.

Denk ik nu opeens anders over mensen die in het verkeer met hun telefoon bezig zijn? Eigenlijk niet. Want vaak gaat het om berichtjes schrijven of lezen en dat zijn toch andere handelingen dan spreken. Tijdens het bellen heb ik mijn ogen de hele tijd op de weg kunnen houden en in de meeste gevallen gaat het juist fout doordat mensen hun blik enkele seconden (!) op het kleine schermpje van hun smartphone hebben. En dat kan erg gevaarlijk zijn. 

Ik ga er geen gewoonte van maken. Maar op die zaterdag was het even niet anders. Gelukkig zonder ongelukken.

13 gedachten over “Nood breekt wet

 1. Handsfree gebruiken van de mobiel en/of stemgestuurd gebruik van de mobiel is nu ook mogelijk.

  Alle aandacht voor het rijden blijft het beste!

  Op mijn fiets zit mijn mobiel gewoon in mijn broekzak.

  Veilige groet,

 2. Ik begrijp dat de uitzondering anders nooit etc. Je bent bewust maar de eventuele boete had je wel gekregen. Op de fiets doe ik het zelden het fietst niet handig.

 3. De bewijzen van hoe gevaarlijk het is zijn er inmiddels plenty… al vind ik wel dat agenten best wel eens een uitzondering kunnen maken, zoals in jouw geval.
  Ik heb een parot in de auto… en verder… raak ik mijn foon ook niet aan. Nu verkeer ik de laatste weken in een soortgelijke situatie als jij toen dus nu ben ik alerter en ga ik in geval van gelijk aan de kant … maar normaal gesproken heb ik het me al afgeleerd (zonder bekeuring ofzo hoor) en rij ik naar een bezinepomp ofzo. Veiligheid is een gouden goed

 4. Ik heb een geweldig handsfree systeem. Als ik gebeld wordt hoef ik mezelf amper te bewegen om op te nemen zonder de telefoon aan te raken. Ik vind elke uitzondering die genoemd kan worden om op te nemen fout. Je bent zo afgeleid door een gesprek.

 5. Je weet dat het niet goed was, maar soms moet je gewoon. Ik hoop dat het goed gaat met oma.

  Mazzel dat je de goede oprit van de A7 op kon… misschien moest het gewoon zo zijn.

 6. Als ik alleen in de auto zit doe ik de oortjes in die bij de telefoon meegeleverd werden, dan hoef ik slechts een knopje op borsthoogte in te drukken om op te nemen. De telefoon ligt dan gewoon naast me. Maar huist als je weinig gebeld wordt vergeet je dat soort dingen.

    1. Oh, nu snap ik wat je bedoelt! Ik heb enige dagen geleden wat oudere blogs op de site gepubliceerd. Op de datum waarop ze geschreven zijn. Aangezien de reactiemogelijkheid maar twee weken is (ivm spam) kun je er niet op reageren. Excuus voor het ongemak.

Reacties zijn gesloten.