Expositie Scorsese in Eye Filmmuseum

In de tijd dat ik nog de halve zomer zat te snotteren van de hooikoorts keek ik overdag vaak series en films. We woonden aan het bos en mijn ouders hadden een grote tuin met veel planten en dus ook veel stuifmeel. Als ik binnen zat had ik daar geen last van. Ik had een kleine televisie met ingebouwde DVD-speler gekocht voor op mijn kamer en keek naar Twin Peaks, Tales of the Unexpected en de films van Martin Scorsese. Toevallig komt alles weer samen in 2017: er is na 25 jaar weer een nieuw seizoen van Twin Peaks, ik kocht een boek met spannende verhalen van Roald Dahl die in de Tales serie zijn verfilmd en afgelopen dinsdag bezocht ik met vriend Jan de expositie van de Amerikaanse regisseur in het Eye Filmmuseum.

Gouden palm voor “Taxi driver” in 1976.

De expositie van Scorsese was op dezelfde manier opgezet als die van Stanley Kubrick vijf jaar eerder. Op grote schermen werden filmfragmenten vertoond en in vitrines kon je screenplays, foto’s en storyboards bekijken. De donkere stemmige ruimte is opgedeeld in verschillende gedeeltes waar je veel kunt lezen, zien en horen over de inspiratiebronnen van de man en zijn Siciliaanse afkomst. Het is dan ook geen wonder dat familie, religie en de maffia belangrijke thema’s zijn in zijn films.

Topacteur Robert de Niro heeft in 8 films van Scorsese gespeeld (o.a. “Taxi driver”, “Raging bull” en “Cape fear”). Ook Leonardo diCaprio werkte vaak met hem samen (o.a. “The aviator”, “Gangs of New York” en “The wolf of Wall Street”). Scorsese regiseerde ook muziekfilms, o.a. “The last waltz” (zwanenzang van The Band) en documentaires over George Harrison en Bob Dylan. De regisseur is inmiddels 75 jaar oud en ‘still going strong’. Hij heeft vele prijzen mogen ontvangen voor zijn werk en heeft een organisatie opgericht die zich richt op het behoud van filmklassiekers. Een veelzijdige man en een leuke expositie (nog tot 3 september a.s.).

3 gedachten over “Expositie Scorsese in Eye Filmmuseum

  1. De Niro kwam ook echt goed tot zijn recht is films als Taxi Driver. Cape Fear is trouwens wel een van mijn favo films uit dat genre en uit die tijd.

Reacties zijn gesloten.