grootste hunebedIn het Drentse Borger bevindt zich het Hunebedcentrum. Een museum over de tijd toen de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Hoe deze mensen precies leefden, wat ze geloofden en wat voor taal ze spraken blijft tot op heden onduidelijk. Maar fascinerend is het wel.

Het idee van een hunebed heeft op zich al iets raadselachtigs; hoe kregen ze die zware stenen op zijn plek. In eerste instantie werd gedacht dat dit door reuzen werd gedaan, maar waarschijnlijk zijn ze over liggende boomstammen vervoerd. In het centrum kun je dit zelf uitproberen.

tentJe vindt door heel Drenthe hunebedden, maar de grootste ligt in Borger: maar liefst 22,6 meter lang. We moesten even lachen toen we een jochie van 10 hoorden roepen: “Ik zie alleen maar stenen!”

Hunebedden waren prehistorische grafkamers, maar niet iedereen werd geschikt geacht om dit als laatste rustplaats te krijgen. Waarschijnlijk werden sommige mensen gewoon in de natuur begraven.

Naast het museum ligt het Oertijdpark, waardoor je een wandeling kunt maken door 15.000 jaar historie. Van prehistorische tenten tot fraaie boerderijen met rieten daken.

Ik hou wel van zo’n wandeling door onze vaderlandse geschiedenis. Je gaat je realiseren dat er ook een tijd is geweest wanneer de mens overgeleverd was aan de natuur en de lucht een stuk schoner moet zijn geweest.

Hunebedcentrum

5 gedachten over “Hunebedcentrum

 • 6 februari 2017 om 22:09
  Permalink

  Ben er als kind geweest, het kon me niet boeien. Nu is het te ver reizen, toen was het letterlijk alleen een stapel stenen dat het nu wat meer voorstelt staat me aan.

 • 6 februari 2017 om 22:51
  Permalink

  Maar, niet vergeten, vroeger lag er zand over, en waren de stenen verscholen. En ze zijn duizenden jaren oud, en al die tijd ongemoeid gelaten, wat er nog over is dan.
  En er zijn ook hunebedden in Groningen!

 • 7 februari 2017 om 08:07
  Permalink

  Ik heb er in Scandinavië bezocht maar nog nooit in Nederland. Gek eigenlijk. Misschien dit jaar toch eens gaan doen.

 • 7 februari 2017 om 20:20
  Permalink

  Ik weet niet zeker of ik er geweest ben, dácht het wel maar het kan ook die in Sleen ( of zo) geweest zijn . Er lag in ieder geval een vlindertuin in de buurt. Ut historisch oogpunt interessant maar om te zien had dat jochie natuurlijk gelijk 😉

Reacties zijn gesloten.