Geen piezelmietjes

Er stond een behoorlijke rij bij de kaasboer, maar ik vind het nooit erg om te wachten. Vaak is het maar een kwestie van minuten en soms kun je dan een leuk gesprek met een andere wachtende aanknopen. Dit keer stalen twee kindjes de show. Een mevrouw bestelde een pond geitenkaas. “IEW!” riepen de kleintjes en keken met een vies gezicht. Tja, geitenkaas, wie eet dat nou? Kaas komt toch van een koe? Dat is voor veel kinderen normaal. Sterker nog, voor veel volwassenen ook.

Toen mama had betaald, vroegen ze om een plakje kaas. De kaasboer zei met een glimlach: “Zal ik jullie dan maar een stukje geitenkaas geven?” De kindjes namen het aan en peuzelden het zonder zeuren op. “Lekker!” zeiden ze gelijktijdig. Zo zie je maar, kinderen eten alles, als je ze maar de kans geeft.

Ik denk dat veel ouders het snel opgeven als een kind iets niet lust. Op die manier creëer je wat we in het Gronings “piezelmietjes” (slechte eters) noemen. Ouders die eten als beloning gebruiken. “Als je je best doet, krijg je patat. En anders moet je je broccoli opeten!” Helemaal verkeerd in mijn ogen. Al vinden sommigen dat ik me als niet-vader daar niet mee moet bemoeien. Dat doe ik natuurlijk wel, want een mening hebben mag.

Ik at als kind ook alles, maar dat komt vooral omdat mijn moeder me alles voorzette. Op die manier leer je een kind aan allerlei smaken wennen, van bitter naar hartig, van zoet naar zuur. Er zal altijd iets zijn wat je minder lekker vindt en een kind smeken/dreigen iets op te eten werkt ook niet. Maar door als ouder je kind van alles te laten proeven krijgen ze later een groot eet-repertoire. Met als voordeel dat ze door gevarieerd te eten alles binnen krijgen wat ze nodig hebben.

piezelmietjes blogje

2 gedachten over “Geen piezelmietjes

  1. Ik ben wat je noemt “een piezelmietje” , niet erg avontuurlijk waar het eten betreft. Inderdaad in m’n jeugd niet veel verschillend voedsel aangeboden gekregen al kan ik dat m’n ouders niet echt aanrekenen, ( ik ben van ’42) en in die tijd wás er amper eten. Maar toch , ik denk dat je gelijk hebt al is het voor mensen die dat graag willen ook zeker nog wel aan te leren. Hoewel mijn kinderen opgegroeid zijn met “mijn” eenvoudige Hollandse pot zijn ze allebei toch veel avontuurlijker gaan eten dan ik die nog steeds voor “het oude vertrouwde “ga;-)

Reacties zijn gesloten.