Koppen dicht!

Wat is het toch met mensen die naar een concert gaan en de hele tijd maar zitten te kleppen? Gisteravond waren wij in Boelie’s Pub in Winschoten om drie stevige rockbands te zien. Dat er tussen het opbouwen en afbreken wat gepraat wordt lijkt me geen probleem. Maar van het eerste tot het laatste nummer is er bijna evenveel rumoer van alle kakelende kippen dan van de mensen die op het podium staan te zwoegen. Als ik tussendoor even naar het toilet ga, zie ik dat velen zelfs met hun telefoontje zitten te spelen. Okay, we leven in een vrij land en ik mag me misschien niet bemoeien met waar een ander zich mee bezighoudt, maar ik begrijp het gewoon niet. Als je wilt kletsen, is het veel handiger om naar een kroeg te gaan waar de muziek wat op de achtergrond is. Want gisteravond moest je op luide toon praten om jezelf verstaanbaar te maken. En wat die telefoons betreft: wat is er zo interressant dat je de hele tijd op dat scherm zit te loeren terwijl je niks mee krijgt van alles wat er om je heen gebeurt. Iets waar ik ook vaak aan denk als ik iemand zie fietsen met zijn foon in de hand.

Noem mij ouderwets, maar als ik naar een optreden ga wil ik graag muziek luisteren en niet het geblaat horen van mensen die alle belevenissen van de afgelopen week doornemen. Twee jaar geleden was ik bij een optreden van Tangerine in de Oosterpoort. Tijdens het optreden van voorprogramma Clean Pete was er zoveel rumoer in het publiek dat de bandleden elkaar teleurgesteld aankeken. Een band is gebaat bij de energie van het publiek en als die uitblijft omdat ze feitelijk genegeerd worden, is het hele idee van optreden bijna onzinnig te noemen.

Maar goed, ik ben ook niet heilig, heb een kwartiertje gepraat met een oud-klasgenoot maar heb daardoor ook aan den lijve ondervonden dat het eigenlijk ondoenlijk is om elkaar goed te verstaan tijdens een optreden. Heb respect voor muzikanten: ga lekker naar een cafeetje verderop waar je rustig kunt praten. De band wil namelijk graag de aandacht van het publiek. Daar komen ze voor. 

Een gedachte over “Koppen dicht!

  1. Het is één van de redenen dat ik nooit naar concerten ga, tegenwoordig lalt iedereen mee of zit inderdaad te kleppen. Ons uitje van vorige week naar de Dutch Swingcollege band was “ouderwets. doordat het een ouder publiek was . Die weten nog wat uitgaan is, verzorgd gekleed en aandacht voor wat er op het podium gebeurt en verder niets , daar kom je toch voor?

Reacties zijn gesloten.