Suiker

De oma van mijn moeder zei altijd “suiker geeft spierkracht”. Dit werd door de rest van de familie overgenomen; neem gerust een klontje extra, want dat is goed voor je. Het besef dat suiker wel eens minder gezond kon zijn was er nog niet. Het leek opoe zelf in elk geval geen kwaad te doen, ze werd 88 jaar oud.

Sinds een jaar of tien let ik meer op wat ik eet en drink en ben ik gaan minderen met suiker. Niet dat ik van huis uit zo’n grootgebruiker was, maar op mijn werk snoepte ik met een collega heel wat af. Vooral in stressvolle periodes deden we vaak een greep in de ‘dropla’, waar een verzameling van zoute, zoete, harde en zachte drop lag. Ter afwisseling namen we kleine Snickers en Bounty’s. Alles smaakte hetzelfde: naar zoet. Eentonig.

Langzaam bouwde ik af. Geen suiker meer in de thee en koffie, de frisdrank deed ik in de ban, heel af en toe nog wat chocola. Als ik een keer zondigde en dus vergat dat mijn lichaam aan minder suiker was gewend, kreeg ik een hoge bloedsuiker als beloning. Misselijk, licht duizelig en een slap gevoel. Toen begon ik me te realiseren wat suiker met je doet. Niet veel goeds.

Minderen met suiker levert veel op: meer energie, minder gaatjes én meer smaak! Door minder suiker te gebruiken proef je veel meer smaaknuances dan eerder. Als ik nu iets zoets eet wat ik jaren niet heb gehad, dan proef ik vooral de mierzoete smaak. Dan besef je je dat je jarenlang eigenlijk puur suiker hebt gegeten. 

Heel af en toe vind ik een broodje of beschuitje met jam wel lekker. We hadden een potje gekocht bij de natuurwinkel. 25 procent suiker in plaats van 50 of 60. Hoe mooi dat ook mag klinken en hoe lekker de jam ook was, na een maand zat de schimmel er op. Suiker maakt producten ook beter houdbaar. Dus voor dat wekelijkse broodje jam moeten we toch even wat halen bij de gewone supermarkt.

2 gedachten over “Suiker

  1. Ik heb altijd het gevoel dat ik energie krijg van suiker, dus ik stop het altijd overal in. Niet te veel, maar wel een klein beetje.

  2. Ik gebruik nu 15 jaar geen suiker meer. Ik was er denk ik echt aan verslaafd. Ik vind het iig heerlijk om suikerloos te leven.

Reacties zijn gesloten.