Kunst in Assen

Wij waren in Assen, waar ze momenteel ‘in de ban zijn’ van Vincent van Gogh. In het Drents museum is een expositie te zien van de tijd dat hij in Drenthe heeft gewoond. Ik heb daar eerder al een blogje over geschreven, toen we de kamer bezochten waar hij toen verbleef. De expositie bevatte vele mooie teksten uit zijn brieven aan zijn broer Theo, alsmede een grote schat aan schilderijen die hem als artiest hebben geïnspireerd. Het was mooi om te zien waar Vincent de mosterd vandaan haalde. In een aantal schilderijen was duidelijk te zien welke elementen hij zelf in zijn kunst heeft verwerkt. Het blijft jammer dat hij nooit iets heeft meegekregen van de enorme waardering voor zijn schilderijen. Wat in elk geval goed doorkwam in de expositie, was zijn liefde voor Drenthe. Dat is in elk geval iets wat hij en ik delen.

Een groot standbeeld van Vincent op de Kop van de Vaart.

Zijn voornaam staat geschreven op De Brink.

Een portret van een rouwende vrouw uit de expositie, door Vincent getekend tijdens een tocht  op een trekschuit.

Nog een paar foto’s de niets met Van Gogh te maken hebben… Vlakbij de hond Mannes zagen we dit kunstwerk van fietsen:
In het Drents museum was ook nog een andere expositie, over de geschiedenis van Molukkers in Drenthe. Daar zagen we deze vrolijk beschilderde paspop:
En een bouwval veranderen in een prachtig huis, dat is toch echt ware kunst.

 

2 gedachten over “Kunst in Assen

  1. Sinds ik Vincents biografie heb gelezen, ben ik fan. Bij de Slegte neus ik regelmatig voor nieuwe aanwinsten over hem. Dat beeld vind ik zo mooi. Vooral de grootte ervan. Zoals jij schrijft: hij heeft tijdens zijn leven nooit iets meegekregen van de waardering voor zijn werk. De letters zijn ook leuk.

Reacties zijn gesloten.