Aletta Jacobs in Sappemeer en Groningen

We reden door Sappemeer, een dorp hier niet ver vandaan, en al vanaf de verte zag ik iets bekends. Op een vervallen pand waren grote platen bevestigd met tekeningen van Barbara Stok. Haar stijl is heel herkenbaar en je kunt wel zeggen dat ik een fan van haar ben. Mijn vrouw had me haar laatste ‘graphic novel’ over de filosofe Hipparchia van Maroneia gegeven en die heb ik met net zoveel plezier gelezen als haar prachtige boek over Vincent van Gogh, waarmee ze wereldberoemd is geworden.

De vijf platen bevatten tekeningen van een aantal cruciale momenten uit het leven van Aletta Jacobs. Zij was de eerste vrouw die aan de universiteit ging studeren en werd uiteindelijk de eerste vrouwelijke huisarts van Nederland. Ze kwam op voor vrouwenrechten, gaf gratis spreekuren voor vrouwen die weinig te besteden hadden en introduceerde het pessarium als voorbehoedsmiddel.

De tekeningen horen bij de wandelroute ‘In de voetsporen van Aletta Jacobs’. Het is een drie kilometer lange tocht door haar geboorteplaats Sappemeer.

Een paar dagen later liep ik langs de universiteitsbibliotheek in Groningen en toen zag ik de onderstaande muurschildering, gemaakt door het kunstenaarsduo VAAF (Jonna Bo Lammers en Lotte Masker). Een teken dat Aletta nog bij heel veel mensen leeft. Zij heeft er mede voor gezorgd dat de positie van vrouwen in Nederland een stuk beter is geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *