Onderduikershol Anloo

In de tijd dat we nog een auto hadden zijn we een keer naar het bos in Anloo geweest. We namen ons voor om weer snel naar dit mooie bos terug te keren, maar je weet hoe dat gaat. We zijn nu inmiddels weer jaren verder en onlangs besloten we weer eens die kant op te gaan.

Midden in het bos bevindt zich een monument van het onderduikershol dat in de Tweede Wereldoorlog is gebouwd. Een zekere Jacob Wiersema zocht een plek om te schuilen omdat hij zich als officier moest melden bij de Duitsers. Hij kreeg toestemming van de eigenaar van het bos en begon onder een tent een hol te graven die hij uiteindelijk afdekte met heideplaggen en bosstrooisel. Samen met twee anderen heeft hij zes maanden in de hut gewoond en alledrie hebben ze de oorlog overleefd.

Een tijd later woonden er acht verzetstrijders in de hut. Toen ze op 29 september 1944 door Duitse soldaten werden ontdekt vluchten ze allemaal een andere kant op. Pieter Schreuder, één van hen, wist een toevallig passerende vrouw aan te klampen en wist te ontkomen. Drie mannen werden opgepakt. Eén van hem was Jacob Bruggema uit Veendam. Ze werden eerst hardhandig verhoord in het beruchte Scholtenshuis in Groningen en uiteindelijk in Westerbork gefusilleerd.

Schreuder zou zeven maanden later naar het onderduikershol terugkeren als één van de tien gevangenen uit het Scholtenshuis. Daar werden de verzetshelden allemaal geëxecuteerd. Hun zwaar verminkte lichamen werden in het hol gegooid. Het was drie dagen voor de bevrijding.

In Veendam is een straat naar Jacob Bruggema vernoemd.

De gedenksteen met alle namen.
Het monument staat op de plek waar het onderduikershol zich bevond. De dertien stenen staan symbool voor de overledenen.

2 gedachten over “Onderduikershol Anloo

Reacties zijn gesloten.