Brood

De bakker toetert dat het brood klaar is!

Een week geleden waren we in het Bakkerijmuseum in Hattem. Mooi om van alles te leren over het bakkersvak. Zelf bakken wij ook graag ons eigen brood, zowel tarwe- als speltbrood. Lekker en je weet precies wat erin zit. Sommige mensen hebben niet zoveel met brood en er zijn zelfs boeken die gaan over de gevaren van brood… Alles met mate natuurlijk en een leven waarin je niet mag genieten van een lekker ‘stoetje’ is wat mij betreft geen leven.

Elke doordeweekse dag eet ik om elf uur ’s ochtends een roggebroodje met pindakaas. Roggebrood maken we niet zelf, maar kopen we in de supermarkt. Toen mijn vrouw het niet kon vinden en aan een jonge winkelbediende vroeg waar het roggebrood was bleek al snel dat hij niet eens wist wat dat is. Hij zocht tussen de gewone broden en kon niks vinden…

In het museum bleek dat het maken van roggebrood een behoorlijk werkje is. Zo werd het in het verleden gekneed met de voeten. Ook moet het lang garen, zo’n 24 uur in de oven.

We woonden ook een workshop bij van een bakker die broodjes in allerlei vormen maakte. Hij maakte een varkenskop, een vogelnestje, een konijntje, een haas en een tak. Erg knap. Later mochten een aantal mensen het zelf proberen. Dat viel niet mee…

Naast brood kwam gebak ook aan de orde. En alle producten die er zijn om het lekker zoet te maken, marsepein, suiker en chocola. Er was één etage waar je allerlei oude verpakkingen van Droste kon zien en dan gaat mijn vormgevershart sneller kloppen. Want die oude ontwerpen vind ik erg mooi om te zien.

3 gedachten over “Brood

  1. Hier ook door de weeks brood op de plank. Dat zijn inderdaad mooie ontwerpen.

  2. Dat lijkt me stevig hapje om 11 uur, roggebrood is al vrij zwaar en daar dan nog pindakaas op maakt het best heftig. Ik eet het in de winter wel met katenspek erop bij de erwtensoep, dan is het inderdaad ook een stevige maaltijd.
    Alle oude Drosteverpakkingen herken ik nog wel, het mark was vroeger heel bekend.

    1. Om elf uur heb ik er al 2,5 uur zwaar til-, sjouw- en productiewerk op zitten dus zo’n roggebroodje gaat er altijd wel in. Het vult inderdaad goed. Het is ook mijn enige tussendoortje over de hele dag gerekend.
      En roggebrood met erwtensoep is een klassieke combinatie inderdaad 🙂

Reacties zijn gesloten.