Wat als…

… ik was gaan studeren (in plaats van op mijn zeventiende aan het werk te gaan)

… ik die dag linksaf was geslagen in plaats van rechtsaf

… ik niet na een half jaar weer bij dat bedrijf had gesolliciteerd en die baan was misgelopen?

Het leven bestaat uit een heleboel kleine gebeurtenissen en beslissingen die grote gevolgen hebben. Ondanks dat het niet gezond is om je de hele tijd af te vragen wat er was gebeurd als je op cruciale momenten iets anders had beslist, is het best leuk om erover te fantaseren.

In het boek dat ik nu aan het lezen ben krijgt hoofdpersoon Nora inkijkjes in hoe haar leven was verlopen als ze andere keuzes had gemaakt. Zo blijkt al snel dat ze te vaak spijt heeft gehad van de dingen die ze niet heeft gedaan. Want vaak vallen die erg tegen. Zo blijkt een leven met een bepaalde man helemaal niet zo rooskleurig te zijn als ze had gedacht en was een leven als succesvolle zangeres ook niet zaligmakend.

Uiteindelijk moeten we ons neerleggen bij de keuzes die we eerder hebben gemaakt, of we willen of niet. Al is dat misschien gemakkelijk gezegd dan gedaan…

5 gedachten over “Wat als…

  1. Meestal is er wel een reden ( of een karaktertrek) om de keuze dié we maakte als de beste optie te zien. Zelf heb ik niet zo het gevoel dat ik kansen gemist heb. Ook al ben ik nog uit een tijd dat doorleren voor meisjes nog niet standaard was en werken als je nog 14 moet worden niet heel vreemd was.
    Beroepskeuze was ook meer “wat er op je pad kwam”. heb er later zelf voor gekozen om nog wat door te leren , gewoon voor m’n plezier omdat het zo leuk was. En dat lijkt me ook de hoofdzaak, doe wat je prettig vindt en wat bij je past dan hoef je eigenlijk geen spijt te hebben.

Reacties zijn gesloten.