Gevaarlijke implantaten

“Je bent prachtig zoals je bent en daar heb je die implantaten niet voor nodig,” zegt de arts tegen Dionne wanneer duidelijk is geworden dat er zelfs in haar haren sporen van haar lekkende siliconenborsten zijn gevonden. Die opmerking vindt ze wel lief, maar tegelijkertijd is het een schrale troost voor dit onzekere meisje. Vroeger leed de zangeres/vlogster aan anorexia en had ze een minderwaardigheidscomplex door haar kleine borsten. Voor zulke dames lijkt het een uitkomst om naar de plastic chirurg te gaan, maar blijkbaar is zo’n ingreep niet zonder gevolgen. In de documentaire komen drie vrouwen in beeld die behoorlijke klachten hadden door hun implantaten en ze uiteindelijk zelfs hebben laten verwijderen. Chronische vermoeidheid, uitslag, benauwdheid, alle drie waren ze ziek geworden en waarschuwden ze Dionne voor het gevaar dat ze liep.

Ik moest opeens denken aan een artikel dat ik een tijd geleden in de krant heb gelezen over hetzelfde onderwerp. Een vrouw uit Veendam die doodziek was geworden van haar implantaten. De plastische chirurgen komen er nog mee weg ook, want zie maar eens te bewijzen dat de vaak vage klachten van de siliconen komen. Er zijn gek genoeg namelijk ook vrouwen die nergens last van hebben. Toch schijnen de meeste klachten zich pas na een jaar of tien te openbaren. Het is zelfs voorgekomen dat er siliconen door een tepel heen lekken!

Het komt allemaal door de natuurlijke reactie van het lichaam om de siliconen in te kapselen. De lichaamscellen zetten zich als weerhaakjes in het materiaal vast en zo ontstaat er lekkage.
De vriend van Dionne komt niet in beeld, maar ik durf te wedden dat hij net zo gek op haar zou zijn als ze geen implantaten zou hebben. Dat is ook het trieste van het verhaal. Dionne wil aan een bepaald vrouwelijk beeld voldoen omdat dat nou eenmaal de trend is in onze tijden van social media. Daarom ben ik ook van Instagram afgegaan: ik werd flauw van al die opgepompte voorgevels die voorbij kwamen. Op die manier ontstaat een beeld dat een vrouw alleen een vrouw is wanneer ze minimaal cup E heeft en dat is natuurlijk onzin.

Ik geloof dat veel dames van nature vrij onzeker zijn over hun uiterlijk, vooral in de puberteit. Maar anno 2021 is dat nog veel heftiger. In bepaalde regio’s van de VS zijn er weinig vrouwen te vinden die niet iets aan zichzelf hebben laten verbouwen en in de nabije toekomst vast en zeker klachten zullen krijgen door hun dure operaties. Maar er zijn natuurlijk ook vrouwen die implantaten nemen na een borstoperatie i.v.m. kanker. Ook zij lopen het risico om (extra) ziek te worden.

De beste oplossing is een borstvergroting door middel van eigen lichaamsvet (lipofilling). Maar dan moet je daar wel voldoende van hebben, iets wat voor Dionne niet geldt.

De documentaire ‘Moordtieten’ is hier gratis te zien.

2 gedachten over “Gevaarlijke implantaten

  1. Mensen doen het elkaar aan. Er is een soort van perfect beeld gecreëerd en veelal zichtbaar op bijvoorbeeld Instagram. Als je daar gevoelig voor bent…

  2. Net als jij begrijp ik dat vrouwen na een borstamputatie de borst laten reconstrueren, dat is al risico genoeg maar met een goede reden.
    Andere “verbouwingen” begrijp ik minder, ze zijn vaak nog lelijk óók want het is natuurlijk een onnatuurlijk harde borst.

Reacties zijn gesloten.