Onkruid bestaat niet

Ik heb vorig jaar al tegen haar gezegd dat het niet netjes is om onkruid uit andermans tuin te halen. Maar vanmorgen zag mijn vrouw het haar weer doen. In de tuin van de buurman die links naast ons woont trok ze een lange spriet weg die tussen een struik groeit. Ik heb het tot twee keer toe aan haar geprobeerd uit te leggen dat ze dit niet moet doen. Toch kan ze het blijkbaar niet laten. Ze komt dan met het excuus dat ‘voordat je het weet de hele straat vol met onkruid staat’. Dat is natuurlijk onzin. Zo snel gaat dat niet en iedereen houdt zijn tuin hier in de buurt redelijk netjes bij. Op één vrouw na dan. Bij haar staat het onkruid metershoog maar daar waagt ze zich toch maar niet aan. Dan kun je niet even in het voorbij lopen een plantje eruit trekken. De lange spriet is niet met wortel en al verwijderd, dus over een tijdje zal hij er vast weer zitten.

Maar wat is onkruid eigenlijk? En wie bepaalt dat? Het idee van ‘onkruid’ is sowieso een menselijk verzinsel, want de natuur kent geen verschil in ‘goede’ en ‘slechte’ planten. Sommige planten die als ‘onkruid’ worden gezien zijn mooier dan ‘gewone’ planten. Ook planten uit die laatste categorie kunnen zichzelf ongewenst over de hele tuin verspreiden. Dus iedereen mag dit voor zichzelf bepalen. Zonder voor een ander te beslissen.

Bij ons werden er ook plantjes uitgerukt. Misschien door grappenmakers tijdens een dronken nachtwandeling. Ik kan me niet voorstellen dat de voorgenoemde vrouw het heeft gedaan. Al was er laatst een deel  van een plant losgetrokken die zij als ‘onkruid’ zou bestempelen.

Geplaatst onder

Een gedachte over “Onkruid bestaat niet

  1. Een plant die ongevraagd groeit op een plaats waar we hem niet willen hebben noemen we meestal onkruid! Maar dat kunnen heel goed mooie planten zijn .
    In ieder geval moet je wél met je handen van de spullen van een ander afblijven, ook in de tuin. Dat zou toch te gek zijn als iedereen zomaar in andermans tuin gaat zitten wroeten.

Reacties zijn gesloten.