Zelf groentes verbouwen

Wij hebben geen echte moestuin maar verbouwen wel wat groentes en kruiden. Puur voor de lol, de oefening en om het wonder van het leven te zien. Want vorig jaar was het bijzonder om te aanschouwen dat er uit 1 aardappel een complete plant kan groeien met een heleboel kinderen als resultaat:

Omdat het puur voor de hobby is, geeft het niet zoveel als er een keer wat mislukt. Zo hebben we een paar jaar geleden veel geluk gehad met een courgetteplant die maar liefst dertien courgettes opleverde. Het jaar erna viel erg tegen en konden we maar twee stuks oogsten. Wel denk ik met trots terug aan de twee aubergines die we een paar jaar geleden konden oogsten. En toen ik van één aubergine een slak haalde die er een flinke gat in had gegeten moest ik even gniffelen. Dat is nou eenmaal het risico als je een restaurant aanlegt voor alle dieren die in je tuin leven. Daar geniet ik ook het meeste van: alles wat er het hele jaar kruipt, vliegt, zoemt en bromt geeft zoveel leven in de brouwerij. Wat dat betreft kost het mij soms moeite om mijn aandacht bij het boek dat ik aan het lezen ben te houden, want als je een groene achtertuin hebt dan wordt je constant op een prettige manier afgeleid door de vogels, vlinders, bijen, hommels en andere beestjes.

Onze aubergineplant in een nog jong stadium (2017)

Naast de kruiden als munt, tijm, rozemarijn, peterselie en salie hebben we sinds kort ook knoflook. Deze hebben we eind vorig jaar gepoot en zoals je in de foto ziet komen ze al goed op. De natuur is natuurlijk ook extra vroeg dit jaar, maar het schijnt dat knoflook ook wel tegen een stootje kan. Dus mocht het opeens een stuk kouder worden, dan kan dat er alsnog voor zorgen dat de plantjes het overleven en we over een tijdje onze eigen knoflook in ons eten kunnen verwerken. Gezond en erg lekker.

Geplaatst onder

5 gedachten over “Zelf groentes verbouwen

  1. Hartstikke leuk inderdaad als je het handwerk niet schuwt. Man en ik willen dat beiden niet, nooit gewild ook, misschien wel omdat we beiden opgroeiden met vaders die tuinen hadden een we dan verplicht mee moesten helpen … vooral in de tijd dat dan ‘ineens alles’ klaar was en geoogst moest worden brrrr

    Maar jullie genieten ervan en dat is wat telt. Het smaakt natuurlijk ook wel beter dan uit de super

  2. Wij hebben wél een groene tuin maar geen moestuin. Maar in het verleden natuurlijk ook wel eens iets eetbaars gepland om te zien hoe groeit, zoals speciebonen, die ook nog een mooi bloemetje geven.

  3. Onze tuin lijkt een beetje op de binnenkant van mijn hoofd: een chaotische bende (-:
    Maar alles bloeit en groeit tegen de klippen op. We hebben veel planten die vlinder/hommels/bijen aantrekken. Nu hangen er vetbollen aan de pergola, en een pindakaaspot. Het is een drukte van je welste. Leuk, je moestuin!

Reacties zijn gesloten.