Oude en nieuwe stadsgezichten

Voordat ik Veendammerman werd was ik op zoek naar een huis in Groningen. Dat was toen al, rond 2005, een lastige klus. De keuze was beperkt en huizen werden in een rap tempo verkocht. De meeste woningen gingen voor een bedrag boven de vraagprijs weg. De stad werd steeds populairder. Sinds dat jaar kwamen er elk jaar dik 3000 mensen bij en zou het inwonersaantal van 180.000 naar 231.000 groeien. Het lijkt erop dat het de komende jaren nog veel drukker gaat worden, want er staan maar 200 huizen te koop en er valt bijna niet meer tegenop te bouwen.


Ik kwam het boek ‘Groningen verandert’ tegen, dat foto’s van Henk Tiggelaar bevat. Hij was bouwdeskundige bij de gemeentelijke dienst Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken. Hij maakte in de afgelopen veertig jaar veel foto’s van alle veranderingen die de stad heeft ondergaan. Op de linkerpagina’s zie je de ‘oude’ situatie’ en op de rechterpagina’s zoals het er nu (of recentelijk) uit ziet. Wat vooral opvalt is dat de laagbouw langzamerhand uit het stadsbeeld verdwijnt en dat er steeds meer hoge flats komen. Gelukkig zijn er nog genoeg oude elementen bewaard gebleven in onze provinciehoofdstad. Al vind ik het wel jammer dat ik de Sint-Martinuskerk (zie boven) nooit heb mogen aanschouwen; tegenwoordig zit daar de universiteitsbibliotheek.

4 gedachten over “Oude en nieuwe stadsgezichten

  1. Ik vind vooral het sloopbeleid belachelijk, duurder ervoor terugzetten zodat de oorspronkelijke mensen ergens anders moeten huren tot ze daar weer weg moeten. Dat die kerk weg is, tja het is wat anders maar tenminste nog gebruikt. Ik vind het een bijzonder boek, zou het niet kopen, maar zeker inkijken als het een voor mij bekende stad was. Groningen is helaas te ver weg.

  2. Ja helaas, Nederland is eigenlijk hartstikke vol en al die mensen moeten natuurlijk wel een huis . Daardoor verdwijnt er steeds meer natuur en agrarische grond maar die zijn óók nodig voor al die mensen, dan is de enige optie nog de hoogte in voor woningbouw.

  3. Er is een groot te kort aan woningen. Zelfs in zeeland. Hier stijgen de prijzen ook nog het hardst.

  4. De universiteitsbieb is toch toegankelijk voor iedereen? Bij het Erasmus in Rotterdam namelijk wel. Roos loopt vaak te mopperen dat studenten van de Hoge School ook in de UB komen zitten.
    Volgens mij is er overal een tekort aan woningen. Hier gaat ook alles boven de vraagprijs weg.
    Mooi, dat dat oude pand behouden blijft!

Reacties zijn gesloten.