Netwerkclub of theekransje?

Toen ik vrijdag op een ondernemersbijeenkomst door een vrouw werd aangeklampt kwam het gesprek al gauw op haar netwerkclub. Zij was daar erg enthousiast over. Ze vertelde dat haar club voornamelijk uit zzp-ers bestaat die elkaar ‘ondersteunen’ door samen te sparren. Dat klinkt natuurlijk goed, want wat is er mooier dan om meerdere klankborden te hebben en door andermans tips tot grotere hoogten te groeien. Ik denk dat veel mensen die pas hebben gekozen voor het zelfstandige ondernemerschap wel brood zien in zo’n club en dat is op zich heel begrijpelijk.

Het is logisch om onzeker te zijn als je voor een bestaan als zelfstandige kiest en daardoor kun je het gevoel krijgen dat andere mensen de antwoorden weten op jouw vragen. Misschien lukt het om in zo’n club een paar geestverwanten te vinden en misschien willen zij wel jouw dienst of product afnemen. Prima. Toch?

Jaren geleden ben ik al eens gevraagd om tot zo’n club toe te treden en ik werd daar om de één of andere reden niet warm van. Toen ik ging doorvragen kreeg ik het gevoel dat het niet zozeer om een serieuze club ging maar meer om een soort van theekransje, waar mensen ellenlange discussies houden over wat voor kleur achtergrond hun visitekaartje of website moet hebben. Als zo’n club uit 10 mensen bestaat krijg je ook te maken met 10 meningen en het is nog maar de vraag of je daarbij geholpen bent.

Een klant van mij sowieso niet. Zij kwam behoorlijk verward thuis van een kennismakingsavond omdat de ene helft van de club haar website wel kon waarderen en de andere helft niet. Ze hoorde voornamelijk vage reacties als ‘de site spreekt niet’ of ‘komt niet over’, dingen waar je eigenlijk helemaal niets mee kunt. Vaak weten mensen precies te verwoorden hoe het niét moet maar kijken ze je schaapachtig aan als je vraagt naar hoe het dan wel moet.

Daarom heb ik van meet af aan besloten om het alleen te doen, ook omdat ik het liefst in mijn uppie werk en mijn eigen werkwijze heb. Dat anderen de drukte opzoeken door bijvoorbeeld in een openbare gelegenheid te werken (zoals een koffiehuis of in het onlangs geopende Groninger Forum) is hun eigen keus. Maar voor mij is het als zzp-er juist een voordeel dat ik geen mensen om me heen hoef te hebben als ik dat niet wil. Daarom snap ik ook niet helemaal waarom je een ruimte in een bedrijfspand gaat huren terwijl je ook lekker thuis kunt werken. Al was het maar omdat het heel veel geld scheelt.

Ik snap best als iemand het eerste jaar wat gelijkgestemde zielen opzoekt maar na een jaar of vijf moet je feitelijk toch wel zover zijn om te vertrouwen op je eigen kompas. Eigenlijk is dat ook het mooiste aan zelf ondernemen: het is een combinatie van je angsten opzij zetten, in het diepe springen en je niet teveel aantrekken van mensen die het beter denken te weten. Want iedereen op deze wereld heeft een mening maar dat betekent niet dat die altijd gehoord moet worden.

Geplaatst onder

5 gedachten over “Netwerkclub of theekransje?

 1. ‘Grappig’
  Bereide ik eerder mijn zwijmelpost voor as zaterdag voor … totaal andere context…
  Komt de mail met de melding van jouw nieuwste blogpost…
  Komt totaal neer op ik dan as zaterdag beschrijf ?

  Ik ben geen zzp-er . Ook nooit geambieerd maar … ik zou ook inderdaad nooit kiezen voor het me in groepen begeven en geld verspillen aan ruimte als ik thuis kon werken. Snap die keuze dus ook niet maar ja ik snap toch al niks meer van onze maatschappij dus dat maakt toch niks uit ?

  1. Oh, nu maak je me wel heel erg benieuwd 😉 Ik zal hem leven zaterdag… of later want ik ben wel eens een weekendje offline 🙂

   Ik heb wel even getwijfeld of ik dit blogje zou plaatsen, want voor veel mensen werkt zo’n club misschien wel… Maar ik denk dat iemand ook onnodig onzeker kan maken.

 2. Ik zou er zelf ook niet voor kiezen. Ik heb van die projecten gezien waar ik gewoon niet goed werd onder andere van het negatieve gehalte wat er soms van uit straalde, en soms een hele groep tegen een persoon. Ik werk ook het liefst alleen. Met alles eigenlijk.

 3. t anderen misschien een andere mening hebben hoeft je niet te beletten een log te plaatsen. Integendeel zou ik zeggen. Het kan nooit kwaad je eigen mening aan die van een ander te toetsen. Maar bovendien zijn mensen ook niet allemaal hetzelfde en wat voor de één werkt is voor de ander totaal ongeschikt.

Reacties zijn gesloten.