Maandplaat “Mooi weer” – The Amazing Stroopwafels

Grappig dat alle songtitels op de hoes worden uitgebeeld.

Toen ik vorig jaar zag dat ze in een kroegje hier in Veendam optraden, kon ik het haast niet geloven. Een band die nota bene al jaren met een nummer in de Top 2000 staat (“Oude Maasweg”). Je zou toch verwachten dat ze, gezien de staat van dienst en de hoge kwaliteit van hun songs, grote zalen zouden kunnen vullen. Misschien is dat ook wel zo, maar dat past niet in de ideologie van The Amazing Stroopwafels. Ze treden het liefst op in een kleine en intieme setting. Desnoods bij mensen thuis!

Het tweetalige in de bandnaam leek mij in eerste instantie vooral gedaan vanuit meligheid, maar op “Mooi weer” blijkt dat ze zowel nummers in hun moerstaal als in het Engels schrijven. Iedereen die de hit “Oude Maasweg” kent, weet dat het begin van het nummer in het Engels wordt gezongen; feitelijk is het een cover van “Manhattan Island Serenade” van Leon Russell. Na een instrumentaal intermezzo gaan ze over in het Nederlands. Dit nummer is behoorlijk melancholisch van aard, maar dat geldt zeker niet voor alle nummers op deze LP. Niet zelden komt er een vette knipoog voorbij, zoals in de meezinger “Kolen uit Polen”.

De zoon van ‘Opperstroopwafel’ Wim Kerkhof heeft een jubileumboek gemaakt aangezien de band dit jaar 40 jaar bestaat. In die periode traden ze bijna 7000 keer op. En dat is best bijzonder. Door te focussen op die kleine kroegjes en zaaltjes (en straatoptredens) blijven ze dicht bij de mensen staan. Dat zal deze Rotterdammers meer voldoening geven dan wereldfaam.

Een gedachte over “Maandplaat “Mooi weer” – The Amazing Stroopwafels

  1. Het is een bijzondere band, je herkent ze ook altijd direct. Heel knap dat ze duidelijk voor “met plezier hun werk doen”gekozen hebben en niet voor “het grote geld”zijn gegaan.

Reacties zijn gesloten.