Rommel in het bos

Als tienjarige had ik samen met mijn Woudlopers Natuurclub al het plan opgevat om rommel in het bos te verzamelen en weg te gooien, maar het is er nooit van gekomen. Het bleef bij een plan, waar een oud-vriendin uit die tijd me een paar jaar geleden nog op wees: we waren met ons voornemen zelfs in de krant gekomen en dan is het eigenlijk een beetje lullig dat je je beloftes niet nakomt.

Misschien speelde dat wel een beetje mee toen mijn vrouw en ik gisteren tijdens onze wandeling in het bos bij kamp Westerbork alle troep die we onderweg tegenkwamen in een zak deden en uiteindelijk in een afvalbak deponeerden. Mijn vrouw had dat als kind wel eens gedaan en nam in deze het voortouw. Want het is wat dat betreft geen moeite. Al was het natuurlijk beter geweest als de mensen zelf zo netjes waren geweest om de (veelal) lege verpakkingen niet in het bos achter te laten.

7 gedachten over “Rommel in het bos

 1. Beter laat gaan nooit moet je maar denken.
  Ik heb ook altijd en zak bij me en doe het ook… ik haal ook plastic etc van bomen struiken en takken af etc

 2. Wij doen het hier regelmatig. En meer dorpsbewoners. We houden van onze kust, en er ligt altijd zo ontzettend veel.

 3. Wij gooien ook vaak een vuilniszak achter in de auto als we op pad gaan. Toch wel triest dat zo veel mensen de rommel zo maar achter zich laten vallen. Vol mee heen slepen is veel zwaarder dan leeg mee terug zou je denken…

 4. Lege verpakkingen blijken zwaarder te wegen dan volle want de volle dragen ze met gemak met zich mee, bij de lege is dat zo te zien onmogelijk. Ik snap het ook niet, zoiets doe je niet.

 5. Het is eigenlijk onbegonnen werk. Het zou misschien helpen als de pakkans groter was en de vervolging ook echt serieus werd uitgevoerd. Waarom is het zo smerig in ons land en waarom is het in veel andere landen een stuk schoner?

 6. Aan de kust raapte ik vroeger ook af en toe plastic van het strand. Kleinzoon deed ook mee nadat hij over zijn schroom heen was. Ik vond het helemaal zen om dat te doen.

  Het valt mij wel op dat op fietsroutes van scholieren echt heel erg is, ook hier in Drenthe. Groepsgedrag en stoer doen? Opvoeding?

  En ik denk niet dat het onbegonnen werk is. Als er al ergens vuilnis ligt wordt het nog erger dus een opgeruimd bos voorkomt erger. Goed werk dus!!

Reacties zijn gesloten.