Tonnis Post en Pieter Bloemers Middendorp

Tonnis Post en zijn vrouw Gezina.

Gistermiddag togen wij naar het mooie Bellingwolde, waar het museum De Oude Wolden is gelegen. Er was een expositie te zien van de Winschoter fotograaf Tonnis Post (1877-1930). Hij fotografeerde de woonomstandigheden van arme mensen. Veel van hun huizen stonden vaak op instorten (zie onder) en sommige mensen woonden zelfs in plaggenhutten.

Het initiatief om deze armoede zichtbaar te maken kwam van arts Pieter Bloemers Middendorp. Hij gebruikte de foto’s om tijdens lezingen zijn strijdbare woorden kracht bij te zetten en probeerde politici het besef bij te brengen dat er iets moest veranderen. Uiteindelijk zorgde Middendorp er zelf voor dat er eenvoudige arbeidershuisjes werden gebouwd en probeerde hij arme mensen te helpen door ze naar draagkracht te laten betalen.

Als je de foto’s ziet, dan kun je je bijna niet voorstellen dat het toen voor veel mensen normaal was om zo te wonen. Wat dat betreft is er heel wat veranderd in honderd jaar tijd.

Waarschijnlijk heeft Post zijn foto’s met zo’n camera gemaakt:

Na afloop nog even in het bos achter het museum gewandeld.

De expositie loopt nog tot en met 31 maart 2019. Voor meer info zie http://museumdeoudewolden.nl

4 gedachten over “Tonnis Post en Pieter Bloemers Middendorp

  1. Er is inderdaad veel veranderd in 100 jaar tijd. En nu dreigt dat voor veel mensen huur en enrgie niet meer op te brengen is. Toen onder liberalisme, en nu onder neo-liberalisme,

  2. Ik woon zelf ook in een arbeidershuisje, wel in veel betere staat dan de huidjes op de foto’s natuurlijk. Maar voor ons samen is het eigenlijk niet te groot en daar heeft vroeger een gezin met 7 kinderen gewoond. Dat is bijna niet te geloven.

Reacties zijn gesloten.