De plek

Een jaar of anderhalf geleden sprak ik met een man uit een dorp in Zuid-Holland. Hij vertelde over de verschillen tussen een dorp en een stad en wist te vertellen dat er in zijn dorp ‘slechts’ 40.000 inwoners wonen. Ik moest even lachen, want Veendam heeft er amper 28.000 en dat noemen we hier een stad. Zo is het wel grappig dat groottes en aantallen relatieve begrippen zijn. Vooral omdat Veendam voor mij een grote plaats is, aangezien ik ben opgegroeid in een klein dorpje met maar 1600 inwoners.

Westerlee, vlakbij (“Slag bij”) Heiligerlee is een half uurtje fietsen vanaf Veendam. Ik had vorige week in mijn oude woonplaats een werkbespreking en het leek me prima om dit te combineren met een wandeling door de natuur. Het voelde goed om daar even weer terug te zijn. Ik heb dagelijks tien jaar lang over de lange weg door het veld gefietst, eerst naar school en later naar mijn werk. Ik wandelde vaak door het bos (waar wij ook aan woonden) en genoot van de rust en de vele dieren. Een fijne plek om op te groeien. En om even weer naar terug te keren. Ik kom er niet meer vaak, ondanks dat het eigenlijk vlakbij is. 

De herinneringen blijven. Aan mijn ouders en grootouders die allemaal al zijn overleden. Ik ben er nog en hun herinneringen zitten in mijn hoofd. Maar even dacht ik weer aan die oude foto die ik laatst in een album tegenkwam, van pa, ma, ik, opa en oma. Meer dan dertig jaar geleden. Op dezelfde plek stond ik even stil. Hier werd de foto genomen. Zo beleef je zo’n moment weer opnieuw…

5 gedachten over “De plek

  1. Ja, Westerlee, ik wandel er wel eens, en in Heiligerlee ook wel.
    Veendam wordt hier geen stad genoemd, want ze hebben geen stadsrechten, Winschoten echter wel.

  2. 1600 klein? Hier wonen nog geen 400 mensen šŸ˜‰ dat is pas klein. Ja, herinneringen. Ik heb er ook echt bergen.

  3. Ach… als je geboren en getogen bent in een gehuchtje van (toen) nog geen 400 inwoners …. kijk je wel met andere ogen naar ‘grotere’ getallen šŸ˜‰

    Wij in het noorden boffen… mag zo blijven , ik hoef die drukte niet

  4. Rijswijk ZH heeft ruim 50.000 maar omdat ik in het oude dorpsdeel woon lijkt het veel minder. Zeker voor mij want ik ben geboren en getogen in Den Haag en dat heeft 10 x zoveel inwoners . Leuke foto,

Reacties zijn gesloten.