Cijfers

Door de zogenaamd vooruitstrevende technologie kan tegenwoordig alles in cijfers uitgedrukt worden en dat levert heel veel kromme informatie op. Zo hoor je in de media vaak dat er allerlei cijfers gedaald of gestegen zijn (koopkracht, werkeloosheid, huizenverkoop) maar dat zijn over het algemeen gemiddelden. Maar als je buurman loonsverhoging krijgt en jij niet, is de koopkracht gemiddeld dus gestegen zonder dat jij daar profijt van hebt. Zo kan het best zijn dat als je leest dat de werkloosheid ergens is gedaald, dat dit komt doordat er mensen zijn overleden, verhuisd of dat hun maximale WW-periode is afgelopen.

Cijfers en gemiddelden zeggen niets over het welzijn van mensen. Zo maak je mij niet wijs dat er iemand is gebaat bij zoveel werkdruk in de zorg; daar draait het alleen maar om cijfers en geld en niet meer om mensen. Toen ik oma’s ongebruikte medicijnen (ter waarde van duizenden euro’s) bij de apotheek inleverde, kreeg ik te horen dat deze allemaal vernietigd worden. Geldverspilling van de ergste soort. Vooral als je nagaat dat er ergens iemand een toilet in 90 seconden moet schoonmaken, omdat een computer heeft uitgerekend dat dit kostendekkend is.

Waarom moest mijn oma 6 uur op een brancard liggen en wilden ze haar liever niet in het ziekenhuis opnemen? Niet alleen om de kosten, maar ook omdat het ziekenhuis het sterftecijfer zo laag mogelijk wil houden.

Pakweg twintig jaar geleden was het doodnormaal als iemand van 55 jaar met de VUT ging. Nu lees ik dat mensen in die categorie, ‘ouderen’, de maatschappij geld kosten omdat ze niet aan het werk zijn. Alsof die mensen daar zelf voor hebben gekozen. Door alle automatisering zijn veel banen overbodig geworden en is het zelfs als 40-plusser al moeilijk om een vaste aanstelling te vinden.

Vrijwilligerswerk doen is een goede zaak, behalve als het gaat om werk wat eerder gedaan werd door een betaalde kracht. Triest is het verhaal van 3 mensen die ontslag kregen bij PostNL in het sorteercentrum in Kolham en hun banen vervolgens overgenomen zagen worden door bijstandgerechtigden. 1 van hen solliciteerde op dezelfde baan die hij op dat moment GRATIS deed en werd afgewezen. Als reden werd gegeven dat hij niet in aanmerking kwam voor een baan omdat hij eerst het bijstandstraject moet afwerken.

Het is een kromme wereld als er met de vingers naar de mensen wordt gewezen. Mensen willen best werken, maar op het moment dat betaald werk verdwijnt dan wordt het hoognodig tijd voor een basisinkomen. Want als de grootste categorie van de mensen zonder werk (en geld) zit dan valt er namelijk niets meer uit te rekenen.

5 gedachten over “Cijfers

 1. Ik ben het helemaal met je eens!

  Hoe kunnen we dit ten goede keren?
  Ik weet het jammer genoeg niet.

  Bezorgde groet,

 2. Helemaal mee eens!

  Kortgeleden hoorde ik het verhaal van een gemeente-ambtenaar die na slechts 1 telefoongesprek had bepaald dat de dame die belde wel in aanmerking kwam voor diverse aanpassingen aan haar woning. En natuurlijk gun ik het die mevrouw van ♥-e maar wie controleert zoiets? Terwijl er talloze mensen zijn die aan hun bed/stoel gekluisterd zijn omdat de gemeente geen goedkeuring geeft voor de aanpassingen die zo ontzettend nodig zijn.

  De staat vraagt niet van ons de ‘oudere’ medemens te helpen. De staat eist het, doen wij niets dan is zo iemand aan diens lot overgelaten, hoezo dwang. Belachelijk hoe het in dit land geregeld is, terwijl het zo rijk is de rijen voor de voedselbanken dagelijks langer worden en steeds meer mensen in hun eigen ellende omkomen omdat er geen hulp is.

  Het kan anders, het moet anders… maar ja zolang de zakkenvullers in Den Haag alleen maar aan hun eigen hachie denken verandert er niets ben ik bang.

  Als ik kijk naar mijn jeugd, werkt zich het apelazarus met kortdurende contracten, doet niets aan pensioenopbouw of wat ook maar… hoe moet zo’n jong koppel ooit zekerheden verzamelen om zelfstandig te kunnen gaan wonen en leven?

  En het gekke is… iedereen klaagt steen en been, geheel terecht, maar er verandert niets omdat DH doof blijft. En tja ‘wij’ kiezen DH zelf door te gaan stemmen. Misschien zet het zoden aan de dijk als heel NL besluit collectief NIET te gaan stemmen?

 3. hear hear, op alle fronten. Ik vertik het ook om vrijwilligerswerk te doen . Meestal zijn het banen die door beroepsmensen gedaan zouden moeten worden en daar wil ik geen sta in de weg voor zijn. Zijns in verpleeghuizen zou ruimte moeten zijn voor een wandelingetje met de patiënt met personeel, dat hoort gewoon bij het werk. Dat in “in cijfers uitdrukken” heeft in ziekenhuizen een hoog “koldergehalte” wanneer men de patiént pijn in cijfers wil laten uitdrukken tussen 1 en 10. Alsof je dan wél een zuiver beeld van de pijn kunt krijgen. De 3 van de één kan immers de 8 van de ander zijn?
  Mocht men mij die vraag ooit stellen zal mijn enige antwoord zijn ” neem maar van mij aan dat als ik niet heel veel pijn zou hebben hier niet zou zitten”

 4. Of banen worden gesplitst zodat er niet genoeg uren zijn om fatsoenlijk rond te komen. En de werkgevers lachen maar want die hebben zo weer een ander gestrikt.

Reacties zijn gesloten.