Auteursrecht

Ik hoor steeds vaker verhalen van mensen die enorme bedragen moeten aftikken wanneer zij een foto of illustratie van iemand anders op hun website hebben gezet. 800 euro is niks voor een plaatje op postzegelformaat en het blijkt ook nog legaal te zijn om zulke bedragen te vragen aangezien het onder het schenden van het auteursrecht valt.

Aan één kant leven wij in een tijd waarin het normaal is om van alles en nog wat met elkaar te delen en daar is ook helemaal niets mis mee. Maar aan de andere kant zijn er mensen die hun inkomsten in rook zien opgaan doordat hun creaties gratis en voor niets her en der verspreid worden. Dat is natuurlijk al gebeurd in de muziek- en filmbusiness en het gebeurt gewoon in allerlei branches wat dat betreft.

Er ontstaat een indruk dat alles maar gratis moet zijn en dat is geen goede ontwikkeling. Als een fotograaf een goede foto heeft gemaakt en deze verkoopt op sites als bijvoorbeeld Fotolia, dan is het in elk geval afgedekt en dan zijn beide partijen (verkoper en gebruiker) tevreden.

Wat mij wel verbaast zijn de groottes van de boetes die worden opgelegd. Ik vind het prima als iemand een vergoeding krijgt als zijn of haar werk gebruikt wordt, maar het moet wel een beetje redelijk blijven. Ik probeer mij er op deze site in elk geval aan te houden, alleen eigen fotowerk en anders een bronvermelding.

7 gedachten over “Auteursrecht

 1. Het zijn inderdaad absurde situaties… alhoewel ik het ook weer wel begrijpen kan…

  Ik plaats hoogstzelden een foto van een ander, als ik dat al doe dan heb ik diens toestemming.

  Een ander iets dat veel mensen zich helaas nog niet genoeg realiseren is dat diezelfde boetes ook kunnen gelden voor het plaatsen van iemands gezicht op je website… daarom doe ik dat nu ook nooit , gelukkig is fotografie dan wel mijn grootste passie maar portretfotografie weer niet.

 2. Het is eigenlijk allemaal nog te nieuw om er goede regels voor te hebben. Zelf doe ik nooit aan muziek downloaden, die mensen moeten toch érgens van leven. Foto’s gebruik ik meestal van mezelf al wil ik wel eens een plaatje of foto van iets algemeens van internet halen , dan zet ik dat er wél bij. Het lijkt me wel raar om een foto van mezelf ineens ergens ander tegen te komen. Het zal zo’n vaart niet lopen want zo goed zijn mijn foto’s niet, ze dienen meestal alleen ter illustratie!.

 3. Hoe hoog of laag een boete is maakt mij niet zoveel uit.

  Wel heb ik al vervelende reacties gekregen bij het met alle credits tonen van mooie teksten.

  Naast het copyright zijn er ook hele vervelende mensen …

  Vriendelijke groet,

 4. Wij hebben foto’s te koop op een bepaalde site. Zo weet je dat daar niets mee gebeurt.
  Ik gebruik ook eigen foto’s. De meeste op mijn blog zijn overigens gewoon telefoonfoto’s. Lenen van een foto heb ik volgens mij nog nooit gedaan.

 5. Ik schreef er vorig jaar al eens over, dat er zoveel bloggers zijn die foto’s van anderen gebruiken. Zelfs als banner, geen idee hebben ze en dat dat gelul dat de fotograaf het weet, geloof er geen bal van. Elk van internet gejat plaatje heeft een eigenaar en heel vaak is die niet meer te achterhalen. De boetes mogen nog veel hoger, maak je eigen beeldmateriaal of accepteer de gevolgen.

Reacties zijn gesloten.