Alleen

“Is je vrouw ziek?” vraagt het oude dametje. Ik schud mijn hoofd en vraag waarom ze dat denkt. “Omdat ik jullie altijd samen zie lopen en dit is al de tweede keer deze week dat ik je alleen naar het centrum zie gaan.”

Grappig dat ik in een maand tijd door twee verschillende dames om diezelfde reden wordt aangesproken. Tja, er wonen veel bejaarden in de buurt en die houden allemaal een oogje in het zeil. Je hoeft niet te denken dat je hier anoniem kunt wonen, want als je vijf dagen je deur niet uitkomt wordt er vast door iemand actie ondernomen. Een soort van buurtwacht, van het positieve soort dan.

Veel mensen zouden het bemoeizucht vinden, maar ik vind het wel grappig. Ik begrijp het ook wel, want zelf zie ik tweemaal daags een slechtziende man ons huis passeren en dat geeft me een vertrouwd gevoel. Zo zal het ook voor een aantal bejaarden leuk zijn als wij weer gearmd langs hun huis lopen, terwijl we niet door hebben dat er op ons gelet wordt.

Ik vertel de vrouw dat we allebei thuiswerken en dus dag-in, dag-uit samen zijn. Bevalt goed, maar dan is het ook wel fijn om even in je uppie een blokje om te gaan. Met een begripvolle blik lachtte ze en zei: “Dat is ook zo! Maar het is mooi dat jullie elkaar nog hebben.”

Ze vervolgde haar weg naar huis. Alleen. Haar man is enige jaren terug overleden.

4 gedachten over “Alleen

  1. Ja, als je veel samen bent moet je eigenlijk ook wel tijd alleen nemen. Anders kan het wel eens gaan onweren. Daar zit niemand op te wachten.

  2. ja, de mensen zijn erg nieuwsgierig, of geïnteresseerd, net hoe je er tegen aan kijkt. Opletten is niks verkeerds aan.

  3. Mooi stukje en natuurlijk is zo’n beetje op elkaar letten goed. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ( toch zeker bij de bejaarde medemens behorend) toch niet altijd alles zie in ons kleine straatje. Vooral in de winter niet, in de zomer ben je meer in de voortuin bezig wat heel goed is voor de onderlingen contacten, én pakjes aannemen voor buurtjes;-) Maar toch, ik weet zeker dat er met de onderlinge burenhulp helemaal niets mis is gelukkig.

Reacties zijn gesloten.