Stemgedrag

De stembiljetten liggen weer op tafel. Ik kan niet zeggen dat ik sta te trappelen om mijn stem uit te brengen. Dat is wel eens anders geweest. Vijftien jaar terug stemde ik zo links mogelijk, vanuit de gedachte dat de toenmalige partij de LPF dan niet de grootste zou worden. Ik voel me nog steeds een socialist, maar ik merk bij het ouder worden dat er eigenlijk bij alle partijen wel punten zijn waar ik het mee eens of oneens ben. Als ik naar mijn positie als ondernemer kijk, doe ik er waarschijnlijk beter aan om op de VVD te stemmen dan op de SP. Ik vind het milieu belangrijk, dus dan denk je aan Groen Links. Maar tegenwoordig hebben alle partijen wel iets van milieubeleid op hun program staan. Ik vind het lastig, lastiger dan ooit.

Jaren geleden kon ik bijna pissig worden als iemand zei dat ie niet ging stemmen (“Ach, één stem meer of minder”), maar nu betrap ik mijzelf op die gedachte. Het voelt soms zo zinloos. Het huidige kabinet VVD/PVDA is toch een beetje tegenstrijdig. Want zijn de mensen die op die partijen hebben gestemd wel tevreden met die formatie? 

De verschillen tussen de partijen zijn kleiner geworden. In de aanloop naar de verkiezingen worden de verschillen door de heren en dames politici overdreven en benadrukt, terwijl het compromissen gaat regenen wanneer er geregeerd moet worden. Want zo zit de politiek in Nederland nu eenmaal wel in elkaar. Het is en blijft een spel van meer partijen, die ook nog eens de toestemming van de Eerste Kamer nodig hebben om er een wetsvoorstel door te kunnen krijgen.

Een groot deel van de bevolking zal op Wilders gaan stemmen; hoogstwaarschijnlijk meer als tegenstem dan dat ze hem als leider van dit land willen zien. Dat mag de politiek zich best aantrekken: dat veel mensen er geen chocola meer van kunnen maken. Want was is je stem waard wanneer je in je staart gebeten wordt door de partij van jouw keuze? 

Nog een paar weken… Tijd om de stemwijzer raad te plegen.

4 gedachten over “Stemgedrag

  1. Nog geen stembiljet hier. Begrijp de mensen die op de pvv stemmen wel. Het drugs beleid, minder geld naar onderwijs en meer van die onzin. Elke partij heeft dingen, maar ook dingen tegen. Wens je succes met de stemwijzer.

  2. Ik stem altijd, dat recht hebben we.
    De eerste keer dat ik mocht stemmen was voor de gemeenteraad Veendam. Ik had geen verstand van die hele politiek en volgde mijn vaders advies. Stem P, dan doe je niemand kwaad. Maar niemand hield het voor mogelijk dat hij met twee zetels de raad in kwam 🙂 Sindsdien verdiep ik mij er wat verder in.

  3. Hier zijn ze ook binnen en het is lastig ja. Er zijn gewoon véél te veel partijen en men zou éérst moeten werken aan flinke kiesdrempel. We zijn door de laatste twee kabinetten uitgekleed omdat het nódig was en nu blijkt er over 2016 een begroting overschot te zijn. Ze maken zichzelf compleet ongeloofwaardig. Ik ga zeker stemmen en waarop maakt waarschijnlijk weinig uit, er zijn meerdere partijen nodig om een coalitie te vormen en er is maar een beperkt aantal dat wil en kan samenwerken en dus…… krijgen we gewoon méér van hetzelfde of we dat nou willen of niet.

Reacties zijn gesloten.