Uitbesteden of niet?

Onder het motto van ‘loslaten’ vertelt een collega ZZP-er dat zij voortaan haar volledige boekhouding gaat uitbesteden. Daar is iedereen natuurlijk geheel vrij in en daar zou ik mij eigenlijk niet mee moeten bemoeien. Maar ja, ik ben een blogger met een mening en dan begint het toch een beetje te kriebelen om daar mijn visie op te geven.

financien zelf doen - EditedAls ZZP-er is het cruciaal om je volledige boekhouding in eigen beheer te doen. Zo. Ik heb gezegd. Ik hoor de smoesjes al voorbij komen: “Ja, maar dat kost zoveel tijd!” en “Dat is zo ingewikkeld.” Dat valt reuze mee. Het is te leren. Ik was pakweg 15 jaar geleden totaal niet goed in het bijhouden van de financiën en de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het toen ook niet nodig was. Ik was in loondienst, woonde nog thuis en zat in de luxepositie om het grootste deel van mijn salaris elke maand over te hevelen naar mijn spaarrekening. Die tijd is voorgoed voorbij en sinds enkele jaren heb ik mij bekwaamd in het bijhouden van de boekhouding.

Iedereen die als ZZP-er werkt zou zelf een goed overzicht moeten hebben van alle financiële transacties binnen zijn of haar bedrijf, zodat je tijdig kunt bijsturen als er iets mis gaat. Als je bovenop de centen zit, ben je ook scherper op de inkoop, BTW-afdracht en weet je wat er overblijft na de inkomstenbelasting.

Ik ga niet beweren dat ik het allemaal zo leuk vind om te doen, maar het moet gewoon gebeuren. En ik heb genoeg voorbeelden gehoord van mensen die te maken hebben gehad met een nalatige accountant. Als je alles uitbesteedt en niet zelf in staat bent om het werk van je boekhouder te controleren, ben je in een extra zwakke positie omdat je zelf verantwoordelijk blijft. Dat verandert dus niet als je het werk uitbesteedt. Gewoon zelf doen, ik kan het iedereen aanraden, het kost minder tijd dan je denkt en het is in principe gewoon een kwestie van bijhouden en dit boek lezen.

{Voor ondernemers met personeel is het wel aan te raden om een accountant te nemen. Want dan wordt alles een stuk ingewikkelder}

3 gedachten over “Uitbesteden of niet?

  1. Ik denk dat het goede raad geeft, ik vergelijk het maar met een huishouding, daar moet je óók zelf een vinger aan de pols houden van in en uitgaven om te weten of de boel goed draait én belasting aangifte te kunnen doen. Ook hier , zolang het allemaal eenvoudig is een je geen ingewikkelde zaken hebt.

  2. ja, als je het niet kan kan je het beter uitbesteden en je energie steken in dingen die je wel kan. Ik denk dat het voor iedereen anders is. Maar wel altijd eerst zelf proberen lijkt me.

  3. Het scheelt ook nog eens in je uitgaven, Mijn zwager laat het mijn zus doen. Ik heb het zelf ook altijd zelf gedaan. Maar niet iedereen kan het. Je moet ook enige discipline hebben.

Reacties zijn gesloten.