Pensioen en ZZP

Sommige politici zeggen dat ze zich ‘oprecht’ zorgen maken over ZZP-ers die enerzijds onverzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid en anderzijds geen pensioen opbouwen. Wat het eerste punt betreft vind ik het wel verstandig om je te verzekeren, mits het betaalbaar is (wat qua beroepsgroep nogal verschilt). Wat het tweede punt betreft vind ik dat de regering zich hier niet mee moet bemoeien. Veel ZZP-ers hebben eerst jarenlang in loondienst gezeten (net als ik) en hebben dus wel pensioen opgebouwd. Ik kan op de site mijnpensioenoverzicht.nl zien dat ik vanaf mijn 65e pensioen krijg uitgekeerd. Geen enorm bedrag, maar met de wetenschap dat tegen die tijd mijn hypotheek zo goed als afgelost is, maak ik me geen zorgen. Iedereen moet het voor zichzelf uitmaken, maar als je zowel premies voor arbeidsongeschiktheid én pensioen moet ophoesten, dan blijft er voor veel mensen wel erg weinig geld over om van te leven.

Al die bemoeienissen van de overheid staan haaks op wat de heren en dames politici een jaar of tien geleden zeiden: het was prima als mensen een eigen bedrijf begonnen. Nu er ruim 1 miljoen éénpitters zijn, beginnen ze te piepen dat de zelfstandigenaftrek  (van 7500 euro) toch wel een dure post is. Kinderachtig. Ik zie die aftrek juist als een compensatie voor het ondernemersrisico. Je hebt wisselende inkomsten en wordt niet betaald als er geen werk is. Maar goed, het is al een tijdje rustig op dit vlak dus ik hoop dat dit een gesloten boek is.

4 gedachten over “Pensioen en ZZP

  1. Een boek is nooit gesloten. Nu staat er wellicht 65, daar kunnen ze ook nog zomaar aan zitten poeren. Ik maak me nergens druk om, ik leef vooral nu.

  2. Daarnaast heb je als je oud bent vaak ook minder kosten. Het is inderdaad een keus die je zelf moet maken. Die vrijheid behoor je te hebben.

  3. Best wel lastig om daar de juiste beslissing in te nemen, je weet nou eenmaal niet wat de toekomst brengt , 25 jaar is best lang om vooruit te kijken.

Reacties zijn gesloten.