Groenten- en kruidentuin

Groentetuintje

Wie van een eigen moestuin droomt, maar opziet tegen het bijhouden ervan, zou eens kunnen overwegen om een vierkante metertuin te nemen. Een vierkante bak met latjes, opgedeeld in zestien vakjes. In april hebben wij er eentje gekocht en we hebben er zowel kleine plantjes als zaden in gepoot. Onder andere munt, koriander, rozemarijn, dille, courgette, tomaat en aubergine. De courgetteplant heeft al zeven courgettes geproduceerd en er zitten heel wat tomaten aan de tomatenplant, ook al zijn ze nog niet rijp. Het is een groot plezier om dagelijks de vorderingen te zien en je bent soms verbaasd hoe snel iets kan groeien na een paar zonnestralen en een forse regenbui.

Een zelfgekweekte courgette.

Vorig jaar hadden we een kruidenhoekje in onze tuin met maar liefst 18 soorten, maar dat werd op een gegeven moment toch een beetje een warboel. Sommige kruiden begonnen te woekeren, waardoor anderen niet de kans kregen om een beetje zonlicht te vangen en te groeien. Begin dit jaar kwamen we op het idee om de siertuin en de groenten-/kruidentuin te scheiden. Vervolgens kwam dus het plan om een vierkante metertuin aan te schaffen. Nu heeft iedere plant zijn eigen plek en overzie je het geheel beter.

Doordat de ruimte beperkt is, heb je ook meer zicht op wat er allemaal in de tuin gebeurt. Er zijn dit jaar veel slakken. Ik heb al een stuk of twintig voor straf naar een gemeenteperkje gebracht. Hier en daar zie je wel wat bladeren waar wat aan is geknabbeld, maar de schade valt mee. Er blijft weinig tot geen water in de metertuin staan, dit wordt via het worteldoek op de bodem afgevoerd.

Je eigen groenten en kruiden verbouwen is niet alleen leerzaam, maar vooral ook erg lekker! Onbespoten en vol van smaak! Iedere vrucht is origineel en heeft een andere vorm – in tegenstelling tot wat je in de supermarkt en bij de groenteman ziet. Het is gewoon erg fijn om iets wat je zelf hebt verbouwt, zelf te koken en op te eten!