Christian de Coninck

Ik heb dit jaar heel wat thrillers gelezen. Onder andere boeken van Joost Heyink, René Appel en advocaat Max van Olden. Van die laatste vind ik het leuk dat hij ‘dicht bij het vuur zit’. Als advocaat kun je natuurlijk heel wat voorbeelden gebruiken uit de praktijk. Gevoelsmatig geven zijn boeken dat een bepaalde meerwaarde.

Onlangs stuitte ik op het boek ‘De daikon kweker’ van de Vlaamse commissaris Christian de Coninck. Wie kan politiezaken beter beschrijven dan iemand die als een spin in een web zit? In dit boek krijg je een goed inkijkje hoe het er aan toegaat bij de politie. Ook de geintjes onderling worden niet geschuwd.

In ‘De daikon kweker’ lopen er eigenlijk twee zaken. Een vrouw die vermist is (als lezer weet je, in tegenstelling tot de politie-inspecteurs, wat haar is overkomen) en een poging om een man die vrouwen naar België lokt om ze in de prostitutie te laten werken op te pakken. Ik vind zelf het eerste verhaal een stuk interessanter dan het tweede, dat naar mijn idee een beetje te langdradig wordt uitgewerkt. Toch blijkt hier door de details heel goed de meerwaarde die je krijgt als je een politieman een boek laat schrijven. Desondanks haalt het een beetje de vaart uit het boek. Je wilt immers graag weten hoe het gaat aflopen met de vermiste vrouw.
Ik lees zelden recensies of interviews vooraf, maar als ik een boek uit heb dan ga ik vaak nog even op zoek naar wat informatie om een beetje ‘af te kicken’. Zo las ik dat Christian de Coninck PTSS heeft opgelopen vanwege de bomaanslagen in Brussel in 2016 en zelfs zo depressief was dat hij van plan was om zijn eigen leven te nemen. Voor iemand die al zo lang in het vak zit en al zoveel ellende heeft gezien, waren de aanslagen de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.

De Conick heeft inmiddels al heel wat boeken op zijn naam staan. Om te bedenken dat hij ooit met schrijven is begonnen omdat hij tijdelijk niet kon werken vanwege een ziekte. Naast zijn werk als commissaris is hij ook woordvoerder van de politie en is hij regelmatig op de radio en op de TV te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *