Eat it or beat it!

Elke dag een lekkere en voedzame maaltijd op tafel toveren is best een kunst. Als je al die pakjes-en-zakjes-dingen in de supermarkt weigert te kopen komt het er vooral op neer dat je veel moet oefenen. Want hoe krijg je iets op smaak als er geen zakje kruidenmix voor handen is? Van veel kookboeken zakt de moed je in de schoenen, omdat het soms al een hele taak is om de lijst van ingrediënten aan te schaffen. Ik grapte laatst tegen een collega: Jamie Oliver en zijn ‘Five ingredients’: dat betekent vijf verschillende winkels in vijf verschillende steden en dan ook nog op vijf verschillende continenten. Overdreven natuurlijk, maar ik heb jaren geleden wel eens zitten worstelen omdat bepaalde dingen nergens te vinden waren. Als je dan een hele tijd tevergeefs aan het zoeken bent, kun je al snel weer vervallen om een pak ‘wereldmix’ of iets dergelijks te kopen. Vroeger kocht ik dat ook wel eens, omdat het gemakkelijk is en omdat je ongeveer krijgt wat je verwacht. Aan de andere kant is het ook een beetje luiheid, want je leert zo in elk geval niet hoe je iets zonder die hulpmiddelen op smaak kunt krijgen. En door Karin weten we dat al die pakjes en zakjes zowel overbodig als ongezond zijn.

Het antwoord is dus: koken met vallen en opstaan en experimenteren met verse en gedroogde kruiden. Het scheelt ook als je het leuk vindt om te doen. Ik vermoed dat veel mensen het heel erg vervelend vinden om te koken en dat is misschien ook wel een beetje de schuld van de media. Want in sommige kookshows waarin kandidaten tegen elkaar strijden om het beste en meest imposante gerecht te maken wordt de lat wel erg hoog gelegd en dan ontstaat het idee dat koken heel ingewikkeld is. Terwijl er genoeg gemakkelijke en leuke recepten zijn te vinden, zowel op internet als in kookboeken. Het grote voordeel als je vers gaat koken is ook dat je driekwart van de supermarkt kunt overslaan. Scheelt ook weer een hoop geld.

Mijn vrouw is een keukenprinses en dat werkt aanstekelijk. Onderstaand gerecht bevat (het aanvankelijk voor mij onbekende) polenta. Deze puree ontstaat als je maisgries kookt in water of bouillon en je kunt het zowel hartig als zoet maken. In eerste instantie had ik er niet zoveel mee, ook gezien de naam die me aan iets anders deed denken. Maar ik vind het nu heerlijk en het schijnt een goede vervanger te zijn voor bijvoorbeeld aardappelpuree. In een ovenschaal komt het ook goed tot zijn recht wanneer je het combineert met allerlei groentes en wat kaas. Niks moeilijks aan en best snel klaar.

Voordat ik mijn vrouw kende was ik ook al aan het kokkerellen. Nu we met zijn tweeën zijn stimuleert het wel meer. Tijdens één van onze eerste chatsessies vertelde ik haar dat ik een poging had gedaan om courgettekoekjes te maken, maar dat die niet helemaal goed gelukt waren. Zij vond het in elk geval leuk dat ik het had geprobeerd en nog steeds gaat het hier in huis vaak over eten. Eigenlijk is dat ook niet zo gek, want uiteindelijk is eten toch waar het allemaal om draait? Door al die kant en klaar maaltijden en doe-het-zelf-pakketten krijg je het idee dat het zonde van de tijd is om zelf te koken, terwijl het juist zonde is om je niet te bekwamen in iets wat zo belangrijk is voor je gezondheid en daarmee ook je levensgeluk.

Ovenschotel met aubergine, courgette, mozzarella en polenta

3 gedachten over “Eat it or beat it!

  1. Het leuk vinden. Dat is inderdaad de kern. In mijn vrijgezellentijd maakte ik alleen maar 20 minuten maaltijden. Zo lang als de aardappels nodig hadden om gaar te worden, zo lang mocht voor mij ook de rest van het kookplezier duren. Overigens waren de afhaal Chinees en diverse restaurants ook mijn favorieten. Gelukkig vindt mijn vrouw koken wel leuk en zij kan het ook nog eens heel goed. Ik ben een bofkont.

  2. Ik kook eigenlijk nog min of min zoals het in de jaren 50/60 normaal was. Kruidenmixen gebruik ik nooit, en zelfs zout voeg ik niet toe. Het is maar wat je gewend bent denk ik. Maar je voelde het al aankomen, ik vind zowel koken als eten een noodzakelijk kwaad.

  3. Wij zijn ook fan van Karin (koken zonder pakjes en zakjes.) Een keukenprinses wil ik mezelf niet noemen maar mijn man kookt niet, dus ja (-: Naar kookprogramma’s kijk ik niet. Ik probeer wel regelmatig nieuwe recepten uit. Die moeten vallen in de categorie: binnen een uur klaar (exclusief oventijd.) Jullie ovenschotel ziet er heerlijk uit!

Reacties zijn gesloten.