Veendam en ChatGPT

Ik vroeg ChatGPT om een gedicht te schrijven over Veendam in 100 woorden. Een seconde later kreeg ik dit:

In Veendam, waar veen en water samenstromen,
Ligt een dorp vol geschiedenis en dromen.
De wind fluistert over het oude kanaal,
Waar schepen varen met een rustig verhaal.

De veengrond vertelt van hard werken en pijn,
Waar men zich door weer en wind moest bewijzen fijn.
De turf, de bron van eens zo’n welvaart,
Gaf Veendam de naam die het nog altijd bewaart.

Nu bloeit het dorp in nieuwe tijden,
Met moderne industrie en creatieve wijken.
Een theater, een museum, cultuur alom,
Veendam, een plek waar je altijd welkom bent, kom!

Hier vloeit het verleden samen met het heden,
Een plek waar je jezelf kunt verbreden.
Veendam, trots in het Groningse land,
Een parel vol schoonheid, zo bijzonder en charmant.

Magisch Veendam, een plek van pure pracht,
Waar geschiedenis en toekomst samensmelt in de nacht.
Een ode aan dit dorp vol warmte en sfeer,
Veendam, ik draag je in mijn hart, telkens weer.

Foto: Frimufils (Freepik)

4 gedachten over “Veendam en ChatGPT

  1. Eh ja, met het gedicht is op zich niks mis natuurlijk maar ik ben er nog niet over uit wat ik nou van dit hele gedoe moet vinden, moet ik eerlijk bekennen. Het is grenzeloos en dus gevaarlijk want het leidt onherroepelijk tot excessen voor de machtswellustelingen waarvan het klootjesvolk dan weer de dupe worden moet.

    En trouwens…. al duurt het dan langer, als ik het me goed herinner kan jij zelf ook goed dichten dus wellicht nog beter dan deze, eentje over Veendam maken.

    1. Ben het helemaal met je eens. ChatGPT wordt ook door studenten gebruikt om verslagen te schrijven voor hun opleiding, lijkt me geen goed idee. En ook de echte journalistiek wordt erdoor bedreigd. Het is aan één kant fascinerend dat zoiets bestaat, maar tegelijkertijd ook beangstigend…

Reacties zijn gesloten.