Waterstof

Onze CV heeft deze week weer zijn jaarlijkse beurt gehad en ondanks de leeftijd van 15 jaar doet hij het nog prima. Toch ga je wel eens denken aan de nabije toekomst. Wat gaan we doen als de ketel het begeeft en hij vervangen moet worden. Gaan we dan voor een warmtepomp, zoals veel mensen nu al doen, of is er tegen die tijd nog een andere optie.

Dat er een alternatief moet komen voor aardgas is duidelijk. De aardbevingen in onze provincie hebben door de boringen al voor veel schade en ellende gezorgd en er komt een dag dat er geen gas meer uit de grond komt. Zo ver is het nog niet, maar de dag dat de bronnen leeg zijn komt met de dag dichterbij.

Een warmtepomp met een dak vol zonnepanelen lijkt een ideale oplossing. Op die manier ben je geheel ‘gasloos’ én je wekt ook nog eens je eigen stroom op. Toch heb ik de twijfels bij deze methode, en niet alleen omdat er al zoveel apparaten zijn die op elektriciteit draaien. Naast een batterij aan opladers die in elke kast te vinden is hebben we tegenwoordig zelfs auto’s en fietsen die opgeladen moeten worden. Als we allemaal overstappen op warmtepompen en zonnepanelen belasten we het elektriciteitsnet enorm. Bovendien heb je voor elektriciteit altijd gas nodig.

We hebben in Nederland een prima gasnetwerk dat ook gebruikt kan worden voor waterstofgas in plaats van aardgas. Technisch moet dat mogelijk zijn. Hopelijk wordt er een beetje vaart gezet achter deze methode voordat het hele land volgebouwd is met zonnepanelen en zonneparken.

Image by Freepik

2 gedachten over “Waterstof

  1. Blijft een lastig onderwerp. Accu’s zijn niet de beste methode om energie op te slaan. Waterstof is dat wel, maar bij het maken van waterstof gaat erg veel energie verloren. De meeste waterstof die de industrie nu gebruikt wordt nota bene met aardgas gemaakt. Een directe waterstofgasmotor wordt in voertuigen nog niet toegepast. De waterstof in de autotank wordt omgezet naar elektrisch en drijft een elektrische motor aan. Ook daar gaat energie mee verloren en kan je maar beter direct je auto op elektrisch laten rijden. Het wordt ook steeds meer in om de auto-accu thuis te gebruiken als opslag voor teveel zonnestroom van het eigen dak. Daarmee kan het net minder belast worden. Zelf zonnestroom omzetten in waterstof zie ik niet zo snel gebeuren. Voor verwarmen van huizen is het zeker een optie. De vraag is of dat gaat winnen van elektrisch verwarmen in huis. Waarschijnlijk kan dat alleen effctief/betaalbaar zijn als in de Sahare enorme zonneparken komen en daar de waterstofprodructie plaatsvindt, waarbij dat waterstof naar hier wordt vervoerd in grote tankers. Dan moeten ze die tankers voor het milieu ook op waterstof laten varen. Ik verwacht daar de eerste 30 jaar niets van en dat we eerst de aarde nog gaan plunderen voor zeldzame aardmetalen om zo het elektrisch rijden mogelijk te maken. Voor m’n huis ga ik zelf waarschijnlijk over op een airco-warmtepomp. Daar is mijn 1 laags benedenwoning redelijk geschikt voor. Heb helaas geen dak en daardoor geen zonnepanelen. Aan de andere kant verbruik ik al jaren weinig gas, rond de 730 m3 per jaar, waarvan 8m3 voor koken, 8m3 voor douchen en 10m3 voor warmwater zoals afwas en handwas.

  2. Klopt, er worden eigenlijk weer nieuwe problemen geschapen door de manier waarop de gas problemen opgelost worden. Maar vernieuwingen hebben altijd een lange aanloop eer de beste oplossingen gevonden zijn.

Reacties zijn gesloten.