115 miljoen

De langste museumspoorlijn van Nederland bevindt zich in Veendam: de Star. Met een stoomlocomotief uit 1943 kun je naar Stadskanaal rijden; de rit duurt ongeveer drie kwartier. Regelmatig horen wij de trein fluiten en dat zorgt voor een nostalgisch sfeertje. Het is niet alleen voor kinderen leuk, ook volwassenen genieten van zo’n tour. Jaren geleden zijn wij ook met zo’n oude boemel geweest en ik herinner me nog de mooie restauratiewagon waar je een versnapering kon nemen. Ook was het grappig dat je een ouderwets kaartje kon kopen bij het loket, waar de conducteur in de trein een gaatje in knipte.

Het zou mooi zijn als er een verbinding komt richting Twente, maar de spoorlijn Veendam-Stadskanaal is te zwak voor een gewone personentrein die er meerdere keren per dag over heen dendert. De ondergrond is op veel plekken zwak en moet afgegraven en verstevigd worden en twee bruggen moeten ook worden hersteld. In eerste instantie was berekend dat er ruim 63 miljoen voor nodig zou zijn om het spoor op te waarderen. Dat vind ik al een duizelingwekkend bedrag, maar nu blijkt dat het eerder om 115 miljoen euro gaat! Momenteel komen provincie en gemeente geld tekort; toch is er een grote kans deze ‘Nedersaksenlijn’ er (ooit) gaat komen. We wachten af.

Voor meer info over de Star klik hier.

3 gedachten over “115 miljoen

  1. Hier in de gemeente hebben we ook nog een stoomtrein. Leuke route, alleen komt de trein niet meer over het spoor hier naar het station. Zou geniaal zijn als dat wel zo was.

  2. Ben ook benieuwd zal leuk zijn. Over 2 jaar is de Duitse verbinding ook weer klaar dus Dat is ook mooi.

  3. Over miljoenen doen ze tegenwoordig niet moeilijk lijkt het wel, en dan komen er meestal tóch nog overschrijdingen van het aangenomen bedrag. Het lijkt wel of ze het over knikkers hebben.

Reacties zijn gesloten.