Energiegedoe

Begin dit jaar werd ons nieuwe maandbedrag voor energie bekendgemaakt en dat was bijna twee keer zoveel als het jaar ervoor. Op zich was het nog steeds een relatief laag bedrag vergeleken met wat je betaalt in een minder energiezuinige woning. Sinds begin augustus gaan de energieprijzen helemaal door het dak; reden genoeg voor mij om even in te loggen bij onze energieleverancier, aangezien wij ook een variabel contract hebben. Je raadt het al: het nieuwe voorstel is een bedrag dat bijna drie keer zo hoog is als nu. Ik had al op Twitter gelezen dat we niet de enige zijn. Bij een aantal mensen is het nieuwe maandbedrag zelfs 1000 euro hoger en dat is natuurlijk niet te doen.

Overal lees ik allerlei goedbedoelde tips om energie te besparen maar die zullen voor niet veel veranderingen zorgen. Want door een paar minuten korter te douchen of de verwarming een aantal graden lager te zetten bespaar je geen honderden euro’s per maand.

Sommige mensen hebben zelfs hun gas laten afsluiten en zitten als er een strenge winter aankomt dus letterlijk in de kou. Dat zijn heus niet alleen de minima, maar ook mensen met een gemiddeld inkomen die in een wat ouder huis wonen.

Ik lees schrijnende verhalen over bakkers die noodgedwongen moeten stoppen omdat ze de energie niet meer kunnen betalen. Bedrijven gebruiken natuurlijk nog veel meer gas en elektriciteit dan burgers en als de tarieven niet op korte termijn dalen heeft dat een golf van faillissementen als gevolg. Het zou toch bizar zijn dat er over een tijdje geen personeelstekorten meer zijn, maar dat de werkeloosheid weer even hoog is als een paar jaar geleden. Of nog hoger.

Ook ons Groninger land staat vol met windmolens en windparken. Wat hebben die investeringen opgeleverd? Niets voor ons burgers in elk geval. Er wordt allemaal een hoop geld aan verdiend, maar uiteindelijk krijgen wij allemaal alsnog een hoge rekening gepresenteerd. Je zou je dak maar net vol hebben gelegd met zonnepanelen en nu geconfronteerd worden met een hoger maandbedrag. Je hebt helemaal pech als je ook nog meer gemeentebelastingen moet betalen omdat diezelfde zonnepanelen je woningwaarde hebben verhoogd.

Het is te hopen dat er snel een oplossing komt voor dit energieprobleem. Voor een aantal mensen is het al te laat. De huidige toeslagen voor de minima zijn niet toereikend. De middengroep, die momenteel nergens recht op heeft, zal op den duur ook in de problemen komen. De politiek zegt dat we allemaal dan maar versneld moeten verduurzamen, maar niet iedereen heeft daar geld voor. Waarschijnlijk nemen ze het fabeltje dat we allemaal 40.000 euro op onze spaarrekening hebben staan letterlijk, terwijl dat alleen maar een gemiddelde is. En het is maar de vraag of het voldoet als we iedere centimeter van ons land volbouwen met zonnepanelen, want dat levert volgens mij nog steeds niet voldoende energie op.

3 gedachten over “Energiegedoe

  1. Het is oneerlijk verdeeld. Er zijn mensen met een meerjarig contract die nog zeer lage tarieven hebben. Zelf ben ik in maart overgestapt, toen het nog kon. Niemand durfde en daarom gaven ze een een veel hogere overstapkorting. Betaal nu 85 euro per maand en dat was een jaar eerder 60 euro per maand. Die 85 pakt waarschijnlijk lager uit aangezien ik daar de BTW-verlaging niet in mee heb gerekend.

    Toch zorgen ook die goedkope contracten er voor dat de flexcontracten duurder zijn. Het gemene van die flexibele contracten is dat je geen overstapkorting meer op kan strijken. Gemiddeld was dat 140 euro per jaar per huishouden.

    Het zijn ook de alleenwonenden die erg duur uit zijn. Gaskosten gaan per grote van de woning en niet per aantal bewoners. Sterker nog, als je 10 mensen in je huiskamer propt dan slaat bij koud weer je CV niet aan. Is ook meteen de oplossing voor de woningnood en de eenzaamheid.

    Voor elekra verbruik ik 410 kWh/jaar, voor verwarming 700 m3/jaar gas, voor douchen, afwas en koken 25 m3/jaar gas. Toch voorzie ik dat de gasprijzen gaan zakken. Die prijzen werden omhoog gestuwd door de EU, die de voorraden op orde wilde hebben. Inmiddels zijn die in veel landen op orde.

    1. Dank voor je reactie. Ik heb nog even toegevoegd dat het om variabele contracten gaat. En die getallen die je noemt zijn erg laag zeg! Het is inderdaad te hopen dat de prijzen snel zullen zakken.

  2. Omdat ik niet veel meer kan doen dan afwachten verdiep ik me er niet erg in. Het helt natuurlijk wel dat ik (nog) geen exorbitante verhoging kreeg bij de laatste jaarafrekening. Het enige dat ik kan doen is zuinig zijn met energie, dat was ik altijd wel maar verbetering is natuurlijk altijd nog wel mogelijk.

Reacties zijn gesloten.